nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

04.04.2011 Wint Voedselteams Prijs voor Toekomstige Generaties?

Voedselteams is geselecteerd voor de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties. Het initiatief dat mensen samenbrengt om hun voedsel rechtstreeks bij lokale boeren te kopen, werd aangeduid als finalist voor de provincie Vlaams-Brabant. Volgens de Stichting voor Toekomstige Generaties zijn voedselteams een voorbeeldig project op het vlak van duurzame ontwikkeling.

De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties heeft als doel om meer zichtbaarheid te geven aan Belgische initiatieven die erin slagen om in hun dagelijkse werking de principes van duurzame ontwikkeling, namelijk economische welvaart, sociaal welzijn, respect voor het milieu en participatief bestuur te integreren. De Prijs wordt uitgereikt met medewerking van Cera, Lampiris, de federale overheid en de drie regio’s van ons land.

Vijftien jaar geleden werd het eerste voedselteam opgestart in Leuven. Ondertussen zijn er al 130 in heel Vlaanderen. “Maar het zwaartepunt ligt nog steeds in de bakermat. In heel Leuven hebben we er ondertussen 21 en in de provincie Vlaams-Brabant een vijfigtal”, weet Wim Merckx, regiocoördinator van de Vlaams-Brabantse voedselteams.

Een voedselteam is een groep mensen uit dezelfde buurt die gezamenlijk verse producten aankoopt bij boeren uit de buurt. “Gemiddeld bestaat zo’n team uit twintig gezinnen. Elke groep organiseert zichzelf waardoor er onderlinge verschillen zijn”, aldus Merckx. De bestellingen worden via internet geplaatst en de land- en tuinbouwers uit de buurt leveren wekelijks het bestelde voedsel in een lokaal depot waar de teamleden het komen ophalen.

Op die manier steunen de teamleden de lokale economie, ze betalen een eerlijke prijs, eten gezond en verliezen geen geld aan veel verpakking, vervoer of tussenhandel. Het is vooral dit dat de Stichting voor Toekomstige Generaties aansprak. “Voedselteams hebben zeker toekomst. We denken na op een manier die nieuw is. Meestal wordt er ofwel in de context van landbouw of in die van de consumentenvraag gedacht. Wij brengen ze allebei. Een voedselbeleid is in Vlaanderen eigenlijk nog totaal onbekend”, meent Merckx.

Naast Voedselteams sleepten ook de MilieuAdviesWinkel, het EcoHuis Antwerpen, Waab-BW en ACW een nominatie in de wacht. Ook in Wallonië en Brussel werden initiatieven geselecteerd. Op 15 juni wordt de winnaar bekendgemaakt.

Meer informatie: Grote Prijs voor Toekomstige Generaties

Bron: eigen verslaggeving/Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via