nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.07.2006 Zeg nooit Vochtig-Haspengouw tegen Droog-Haspengouw

Het is geweten dat de doorsnee Vlaming niet zoveel van landbouw kent. Het Belang van Limburg laat zich echter niet ontmoedigen. Twee mooi geïllustreerde bladzijden worden besteed aan het verschil tussen Droog- en Vochtig-Haspengouw. Het heeft te maken met hetgeen zich onder de leemlaag schuilhoudt, zo blijkt. De leemgronden zijn overigens afgezet tijdens de laatste ijstijd, zo'n 15.000 tot 25.000 jaar geleden.

Zowel in Droog- als Vochtig-Haspengouw bestaat de aardkorst van zo'n anderhalve meter dikte uit leem. Het verschil zit in wat nog dieper ligt: de ondergrond. In Vochtig-Haspengouw bestaat die uit klei, een gesteente dat weinig water doorlaat. Hier bevindt zich dan ook een uitgebreid rivierennet met veel bronnen. In Droog-Haspengouw zit krijt en zand in de ondergrond en die gesteenten laten het water wel goed door. De overgang van Vochtig- naar Droog-Haspengouw loopt heel geleidelijk en gaat van Sint-Truiden, via Borgloon naar Tongeren.

Maar waarom heb je in Droog-Haspengouw akkers en niet veel fruit? "In Droog-Haspengouw kun je ook fruit telen", legt Raf Steegmans van Boerenbond uit. "Maar in Vochtig-Haspengouw heb je glooiingen en zo'n helling kun je moeilijk als akker bewerken. Bovendien is de grond in Droog-Haspengouw iets vruchtbaarder dan in Vochtig-Haspengouw. In Droog-Haspengouw zijn de meeste landbouwbedrijven gemengd. Naast akkerbouw doen de boeren ook in varkens of runderen. Want als je alleen van je akkers moet leven, heb je 100 hectare grond nodig".

De meest geteelde gewassen in Droog-Haspengouw zijn koolzaad, vlas, cichorei, suikerbieten en tot slot granen, die nog altijd op nummer één staan. "Van die granen is 90 procent tarwe en gerst", zegt Steegmans. Minder bekend is bijvoorbeeld dat in Limburg ook vlas wordt geteeld, maar dan wel door West-Vlamingen. "In Haspengouw heb je de beste grond", zegt vlasteler Roger Verhalle uit Zulte. "Bovendien kun je in Haspengouw nog stukken van 30 hectare pachten, dat is in West-Vlaanderen niet mogelijk". Verhalle alleen verbouwt 650 van de 1.100 hectare vlas in Limburg.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via