nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.01.2010 "Zonder die goedkope Polen ga ik failliet"

Tot ontsteltenis van de vakbonden heeft champignonkweker Krist Monseré uit Lendelede acht werknemers ontslagen om ze te vervangen door goedkope Polen. "Het doet verschrikkelijk pijn om mensen die je al jaren kent te moeten ontslaan. Maar het was dit of het faillissement", verdedigt de tuinder zich in Het Nieuwsblad.

De champignonkwekerij Gebroeders Monseré doet voortaan enkel nog beroep op Poolse arbeidskrachten, waarvoor minder sociale bijdragen moeten betaald worden. Omdat seizoensarbeiders slechts 65 dagen in ons land mogen werken, ruilt hij ze elke drie maanden in voor nieuwe. "De Vlaamse arbeiders plukken wel sneller door hun ervaring, maar ze zijn minder soepel", zegt Krist Monseré.

Bij zijn beslissing om zijn vaste krachten te ontslaan, is de champignonkweker naar eigen zeggen niet over één nacht ijs gegaan. "Ik heb er een jaar wakker van gelegen. Dit is een familiebedrijfje met personeel dat ik al vijftien jaar kende. Zulke mensen zet je niet zomaar op straat", luidt het.

Het drastische besluit is ingegeven door de stijgende elektriciteisrekening en hoge loonkosten, terwijl de prijsvorming voor champignons het laat afweten. "We hebben het zeker even zwaar als de melkveehouders, maar wij kunnen geen melk over de akkers sproeien om onze ongerustheid te tonen. Ik ben niet de eerste die uit pure noodzaak overschakelt op goedkope seizoensarbeiders, dus begrijp ik deze heisa eigenlijk niet goed", zegt Monseré.

Om met zijn seizoensarbeiders vlot te kunnen communiceren, is de champignonkweker Poolse les gaan volgen. "Zij kosten maar tien euro per uur, vaste werknemers kosten al gauw 16 euro. Maar het blijft onmogelijk om te concurreren met bijvoorbeeld de Britse en Poolse champignonkwekers, want door de muntdevaluatie in die landen kunnen zij veel goedkoper produceren", legt Krist Monseré uit.

Tien jaar geleden waren er ongeveer 130 champignonkwekers in België. Momenteel zouden dat er nog een vijftigtal zijn. "Ik durf te voorspellen dat we over een jaar of tien nog met een twintigtal overblijven. Ik hoop dankzij het gevoerde personeelsbeleid nog tot die groep te kunnen behoren".

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via