nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

31.07.2013 Zuid-Afrikanen investeren met steenkoolgeld in Univeg

Eerst was het onduidelijk, maar nu verklapt Univeg-topman Hein Deprez in De Tijd wie de financiële partners zijn die hem toelaten om de touwtjes opnieuw in handen te nemen bij Univeg. Het gaat om twee Zuid-Afrikaanse families, die fortuin maakten met steenkool. Marc Ooms, de ex-topman van beurshuis Petercam, leidde hen naar Univeg en investeert ook zelf. De Zuid-Afrikanen hebben naar eigen zeggen een lange termijnvisie.

Hein Deprez kocht meerderheidsaandeelhouder CVC uit bij Univeg. In De Tijd legt Deprez uit dat hij samen met zijn zus Veerle 55 procent van Univeg controleert, de resterende 45 procent is in handen van de families van Marc Ooms en de Zuid-Afrikanen Tom Borman en Peter Gain. Die laatsten verkochten in 2010 hun mijnbedrijf en waren op zoek naar nieuwe investeringen.

Met Univeg hebben ze een manier gevonden om in landbouw en vooeding te investeren. "De volgende grote kwestie waar de wereld mee geconfronteerd wordt, is hoe we iedereen te eten gaan geven. Er zijn niet zoveel manieren om in landbouw te investeren", zegt Gain. "Ofwel investeer je in meststoffen, ofwel in landbouwmachines. Met Univeg hebben we nu een manier gevonden om op een veel bredere manier te investeren in de sector."

De Tijd stelt zich nog de vraag wat er onder het nieuwe bewind gaat gebeuren met de plantages waarvan Univeg zijn producten betrekt. Onder CVC werden die gedeeltelijk afgestoten. Hein Deprez kocht toen de meerderheid in die plantages. Het lijkt niet de bedoeling om de plantages terug te integreren in Univeg. Volgens de nieuwe CEO Francis Kint vergen distributie en logistiek enerzijds en plantages anderzijds een andere benadering. "Van een investering in een plantage pluk je pas de volgende generatie de vruchten", vult Deprez aan.

Bron: De Tijd

Volg VILT ook via