Zuivelsector maakt reductie antibioticagebruik concreet

Bij de bekendmaking van het BelVet-SAC rapport werd benadrukt dat alle betrokken partijen aan een rationele reductie van het antibioticagebruik in de veehouderij willen meewerken. “Dat zijn geen loze woorden”, verzekert UGent-professor Sarne De Vliegher die tevens de leiding heeft over het M-team dat zich inzet voor een betere uiergezondheid van melkkoeien met minder antibiotica.
24 januari 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:03
Lees meer over:

Bij de bekendmaking van het BelVet-SAC rapport werd benadrukt dat alle betrokken partijen aan een rationele reductie van het antibioticagebruik in de veehouderij willen meewerken. “Dat zijn geen loze woorden”, verzekert UGent-professor Sarne De Vliegher die tevens de leiding heeft over het zogenaamde M-team dat veehouders en dierenartsen doet werken aan een betere uiergezondheid van melkkoeien met minder antibiotica.

Overmatig of onoordeelkundig antibioticumgebruik kan resistentie van zowel humane als veterinaire micro-organismen in de hand werken. In de melkveehouderij worden antimicrobiële middelen vooral ingezet ter preventie en genezing van mastitis (uierontsteking, nvdr.). Naast de problematiek van resistentievorming door het inzetten van antibiotica hebben uiergezondheidsproblemen ook hun weerslag op de arbeidsvreugde en -efficiëntie van de veehouder, op het dierenwelzijn en op de rendabiliteit van elk melkveebedrijf.

Omwille van deze aspecten is vorig najaar het project ‘Duurzame melkveehouderij door verantwoord gebruik van diergeneesmiddelen’ in het leven geroepen. Dit driejarige project wordt gefinancierd door Boerenbond, Integrale Kwaliteitszorg Melk (IKM) en de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) en wordt uitgevoerd door het M-team van de faculteit Diergeneeskunde van de UGent met de ondersteuning van Melkcontrolecentrum (MCC) Vlaanderen.

“Gedurende de twee eerste jaren van het project zal een veldstudie uitgevoerd worden op een 60-tal Vlaamse melkveebedrijven. Het derde en laatste jaar zal gebruikt worden voor analyse van de gegevens en een informatiecampagne naar melkveehouders en dierenartsen en naar alle andere stakeholders”, vertelt Marina Stevens, dierenarts en projectverantwoordelijke binnen het M-team.

“Nagaan of efficiënt, gemotiveerd en wetenschappelijk onderbouwd werken aan uiergezondheid leidt tot minder en meer doordacht gebruik van antimicrobiële middelen is één van de doelstellingen van het project”, zegt professor De Vliegher. “Voorts beogen we een betere melkkwaliteit, minder economische verliezen, minder klinische mastitis, minder antimicrobiële resistentie bij mastitispathogenen, minder kans op leveren van melk met residuen, meer arbeidsvreugde en minder stress bij de melkveehouders.”

“Door in te zetten op een reductie van het antibioticumgebruik werken we aan meer duurzaamheid in de melkveehouderij”, vult Stevens aan. Via opleiding, begeleiding en communicatie zet het M-team veehouders en dierenartsen aan om te werken aan de uiergezondheid van melkkoeien. Momenteel ontwikkelen de experts van de Universiteit Gent in het kader van het project aan een ‘meetlat antibioticumgebruik’ voor alle Vlaamse melkveehouders. “Dit instrument zal melkveehouders toelaten om hun geneesmiddelengebruik te vergelijken met dat van collega’s”, aldus Stevens. Deze benchmarking moet sensibiliserend werken.

Meer weten? Zie M-team UGent

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek