nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.02.2013 Zware straffen voor vernieling ggo-aardappelveld

De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft 11 leden van Field Liberation Movement veroordeeld tot celstraffen tussen zes en acht maanden. Ze moeten voor de schade op het proefveld in Wetteren ook een vergoeding van ongeveer 25.000 euro betalen aan de onderzoeksinstellingen, die tevreden zijn met de uitspraak. De actievoerders reageren verontwaardigd: "De strijd voor duurzame landbouw wordt gecriminaliseerd."

De 11 beklaagden verlieten vorige maand de rechtszaal tijdens het zogenaamde aardappelproces zodat ze bij verstek veroordeeld werden. Twee beklaagden kregen tot acht maanden effectieve celstraf en een boete van 550 euro. Drie andere beklaagden kregen zes maanden effectief, en nog zes anderen zes maanden met uitstel. "Op zeer goed georganiseerde wijze probeerden ze de veldproef te vernietigen", oordeelde de rechtbank. "Er zijn andere manieren om te laten blijken dat men het niet eens is met dergelijke wetenschappelijke experimenten. (..) Hoewel de actie werd aangekondigd als geweldloos, werd er toch geweld gebruikt."

De elf veroordeelden moeten een schadevergoeding van in totaal ongeveer 25.000 euro aan de burgerlijke partijen ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek), VIB (Vlaamse Instituut voor Biotechnologie), de Universiteit Gent en de Hogeschool Gent. "We zijn tevreden met de uitspraak", zegt hun advocaat Kristiaan Vandenbussche. "De schuldigverklaring is een signaal dat dergelijke wetenschappelijke proeven waarde hebben, en niet zomaar vernield mogen worden. Het proces zal opnieuw gevoerd moeten worden omdat de beklaagden verstek lieten gaan, maar de rechtbank heeft nu al duidelijk gemaakt hoe het tegenover de feiten staat."

Mieke Van den Broeck, één van de advocaten van FLM, verwachtte zich aan een veroordeling omdat de beklaagden verstek lieten, maar noemt de straffen "zeer hoog". Zij zal verzet aantekenen tegen de uitspraak. "We zullen voor dezelfde rechtbank opnieuw vragen om getuigen te horen, om de motieven achter de actie uiteen te zetten. Er werd (bijna) 200.000 euro schadevergoeding gevraagd en ongeveer 20.000 euro toegekend. Daarvoor kan je verschrikkelijk veel aardappelen kopen, al dan niet genetisch gemodificeerd", alsnog Van den Broeck.

In een persbericht omschrijft FLM het vonnis als "een bijzonder gevaarlijk precedent dat alle vormen van maatschappelijke actie kan treffen". Volgens de beweging "ondergraaft het Belgisch gerecht op die manier de vrijheid van meningsuiting fundamenteel". De actievoerders vragen een nieuw proces dat de rechten van de verdediging respecteert. "Als justitie denkt dat ze zo mensen de mond kan snoeren, zijn ze bij ons aan het verkeerde adres. Wij strijden voor een duurzame landbouw, zonder genetisch gerommel en zonder gif. We zijn geen proefkonijnen voor de industrie en blijven onze stem verheffen", reageert Tjerk Dalhuisen, een Nederlandse beklaagde.

Groen is verontwaardigd over het volgens haar "buitensporige vonnis". De partij spreekt van een "gevaarlijk precedent voor alle toekomstige acties van vakbonden, vredes- en milieubewegingen". De partij steunde zelf de actie niet, maar politici als Europees parlementslid Bart Staes en Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk Peeters benadrukken dat Groen zich wel blijft verzetten tegen de verdere commercialisering van genetisch gemanipuleerde gewassen.

"Een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid veroordelen als bendevorming is buiten alle proportie", vindt ook Bond Beter Leefmilieu (BBL). De Vooruitgroep - een informele groep van academici, kunstenaars en publicisten - laat weten ook misnoegd te zijn over het vonnis. Tot de Vooruitgroep behoren onder meer politicoloog Patrick De Vos en onderzoekster Barbara Van Dyck, die zelf terechtstond. "Het is bijzonder verontrustend dat een aangevraagde demonstratie die geen criminele intenties had nu als bendevorming wordt begrepen en bestraft", zegt de Vooruitgroep.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via