Aangepast GRUP zeehavengebied Antwerpen goedgekeurd

De Vlaamse regering heeft het aangepaste gewestelijke ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Afbakening zeehavengebied Antwerpen' definitief goedgekeurd. Met die beslissing komt de regering tegemoet aan een bezwaar van de Raad van State, die eind vorig jaar het GRUP gedeeltelijk geschorst had omdat de stedenbouwkundige voorschriften bij het GRUP onvoldoende bepaalden dat natuurontwikkeling vooraf moet gaan aan havenontwikkeling. Actiecomité Doel 2020 zegt opnieuw naar de Raad van State te zullen stappen.
26 oktober 2014  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:28
Lees meer over:

De Vlaamse regering heeft het aangepaste gewestelijke ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Afbakening zeehavengebied Antwerpen' definitief goedgekeurd. Met die beslissing komt de regering tegemoet aan een bezwaar van de Raad van State, die eind vorig jaar het GRUP gedeeltelijk geschorst had omdat de stedenbouwkundige voorschriften bij het GRUP onvoldoende bepaalden dat natuurontwikkeling vooraf moet gaan aan havenontwikkeling. Actiecomité Doel 2020 zegt opnieuw naar de Raad van State te zullen stappen.

De Vlaamse regering heeft het GRUP aangepast aan het bezwaar van de Raad van State dat onvoldoende bepaald was dat natuurontwikkeling vooraf moet gaan aan havenontwikkeling. Door de aanpassing wordt de verdere ontwikkeling van het havengebied Antwerpen mogelijk, zo klinkt het in een mededeling. "Bovendien zorgt het voor rechtszekerheid bij bedrijven die in het gebied willen investeren."

Op 30 april 2013 keurde de Vlaamse regering het oorspronkelijke GRUP 'Afbakening zeehavengebied Antwerpen' goed. Daarmee koos de regering voor de verdere ontwikkeling van de haven en legde zij de nieuwe contouren van het havengebied Antwerpen vast. Op basis van enkele bezwaren besliste de Raad van State in december 2013 om het GRUP gedeeltelijk te schorsen. In zijn arrest wees de Raad van State erop dat de doelstellingen voor de Europees beschermde natuur in het gebied van het GRUP op Linkerscheldeoever, op dit ogenblik niet worden gehaald.

De Vlaamse regering paste het GRUP aan en legde het opnieuw voor aan de Raad van State. Het aangepaste GRUP zal nu eerstdaags in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd, veertien dagen later wordt het van kracht. Dat wil concreet zeggen dat het onteigeningsplan voor Doel opnieuw van kracht wordt. "Bewoning zal er niet langer mogelijk zijn. De Vlaamse regering keurde eerder al een sociaal begeleidingsplan goed om getroffen bewoners op te vangen", zo klinkt het.

Die inwoners lieten ondertussen al weten dat ze zich bij de nieuwe goedkeuring niet zomaar zullen neerleggen. "We wisten dat het er aan zat te komen", zegt Jan Creve van de actiegroep Doel 2020. "Het is wel opmerkelijk dat men niet wacht tot de Raad van State ook ten gronde een uitspraak doet. Men wil dit mogelijk weer met kunstgrepen rechttrekken." Omdat het concrete GRUP nog niet gepubliceerd is, kan Creve niet oordelen over de inhoud, maar hij vraagt zich af of wel aan alle bezwaren van de Raad van State is voldaan, een mening die ook advocaat Igor Rogiers is toegedaan.

"Het hernomen GRUP werd voorgelegd aan de Raad van State, en die leek toch kritisch, met fundamentele vragen", zegt Rogiers. "Is de Europese Habitatrichtlijn wel correct toegepast, rekening houdend met recente rechtspraak? Ook was er de vraag of de voorgestelde wijzigingen wel gekoppeld konden worden aan bezwaren en adviezen die tijdens het openbaar onderzoek waren geuit", stelt Rogiers. "Ik heb in ieder geval instructie gekregen om opnieuw naar de Raad van State te stappen, en we zullen dat ook doen", aldus de advocaat.

Bij het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen klonk een ander geluid. CEO Eddy Bruyninckx is "tevreden" dat de regering het GRUP voor het Antwerpse zeehavengebied opnieuw heeft vastgesteld. Volgens hem is rekening gehouden met de bezwaren van de Raad van State en kan de verdere economische ontwikkeling van de haven voortgaan. "Dit is goed nieuws", zegt Bruynickx. "Het verhaal heeft zo lang geduurd, en nu komt het tot een einde".

"Het gaat hier om een ruimtelijk afbakeningsproces dat meer dan 10 jaar geleden is opgestart, waarmee we recht willen doen aan de bescherming van zowel woonkernen, de landbouw en het recht op Europese natuurontwikkelingsverplichtingen. Dan zien we wat er overblijft voor de haven", vervolgt de CEO. Door het GRUP kunnen volgens Bruyninckx private en havenontwikkelingsplannen worden gedeblokkeerd. Voor de haven denkt hij onder meer aan een gedeeltijke ontwikkeling van het Saeftingedok tegen 2021, alsook de verdere ontwikkeling van het Verrebroekdok.

De CEO stelt dat de regering alles heeft gedaan wat men wettelijk moest doen: "De Raad van State heeft haar advies gegeven en ik ga ervan uit dat alles volgens het boekje gebeurd is." Tegelijkertijd sluit Bruyninckx niet uit dat er toch nog procedures kunnen volgen. "Dat is het drama van dit soort procedures, dat er nog steeds individuen of groepen zijn die iets kunnen contesteren, maar dat kunnen we ook niet uitsluiten. Ik vind dat jammer en denk dat alle belangen zeer grondig zijn afgewogen en dat iedereen bijzonder tevreden kan zijn, gezien het belang van de haven."

Bron: eigen verslaggeving/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek