Aantal inbreuken op etikettering van voedsel verdubbeld

De voorbije vijf jaar heeft de Economische Inspectie van het FAVV 1.088 processen-verbaal opgesteld voor inbreuken op de reglementering inzake etikettering, benaming, oorsprong, productiemethode, samenstelling en publiciteit van voedingsmiddelen. Vijf jaar geleden waren er slechts 91 inbreuken, waar er vorig jaar 241 vastgesteld werden. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Leen Dierick (CD&V) opvroeg aan partijgenoot en minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters. Een mogelijke verklaring voor het hogere aantal inbreuken ligt wellicht in de aanpassingsperiode aan de vernieuwde Europese wetgeving rond etikettering", zegt Chris Moris, directeur-generaal van Fevia.
5 september 2016  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:36
Lees meer over:

De voorbije vijf jaar heeft de Economische Inspectie van het FAVV 1.088 processen-verbaal opgesteld voor inbreuken op de reglementering inzake etikettering, benaming, oorsprong, productiemethode, samenstelling en publiciteit van voedingsmiddelen. Vijf jaar geleden waren er slechts 91 inbreuken, waar er vorig jaar 241 vastgesteld werden. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Leen Dierick (CD&V) opvroeg aan partijgenoot en minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters. Een mogelijke verklaring voor het hogere aantal inbreuken ligt wellicht in de aanpassingsperiode aan de vernieuwde Europese wetgeving rond etikettering", zegt Chris Moris, directeur-generaal van FEVIA.

Er worden fors meer inbreuken op etikettering van voedsel vastgesteld dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het FAVV. De voorbije vijf jaar steeg het aantal vastgestelde inbreuken van 91 tot 241 inbreuken. In 125 gevallen werd een pro justitia opgesteld die aanleiding gaf tot een minnelijke schikking of die werd overgemaakt aan het parket voor eventuele vervolging. De meeste controles gebeuren in de sectoren vlees, vis, wijn en groenten en fruit.

Sinds vorig jaar is het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) ook gestart met de controle op informatie over allergenen. "Hier is alvast verdere opvolging noodzakelijk,” aldus Leen Dierick, die de kwestie via een vraag aan minister Kris Peeters aankaartte. “Wat betreft de schriftelijke overdracht van allergeneninformatie werd een 6.000-tal controles uitgevoerd op onverpakte levensmiddelen, waarvan 60 procent conform. Voor de mondelinge communicatie werden een 17.000-tal controles uitgevoerd waarvan 34 procent conform. Volgens minister van Middenstand Willy Borsus zullen deze resultaten door het FAVV worden geëvalueerd en zullen er mogelijkheden van verbetering worden bekeken in overleg met de sector."

FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, benadrukt dat iedereen die in ons land voeding aan de consument aanbiedt, de wettelijke voorschriften qua etikettering moet naleven. “Europa introduceerde de voorbije jaren nieuwe wetgeving over wat er op het etiket mag en moet staan, zodat iedereen zich aan dezelfde regels moet houden”, aldus Chris Moris, directeur-generaal van FEVIA. “Dat is een goede zaak voor consumenten die graag transparantie willen maar ook voor Belgische producenten, die internationaal een sterke reputatie hebben op het vlak van kwaliteit en betrouwbaarheid.”

“De cijfers van de Economische Inspectie bevestigen dat er in ons land een effectieve controle op voeding bestaat”, zo gaat Moris verder. “Een mogelijke verklaring voor het hogere aantal inbreuken ligt wellicht in de aanpassingsperiode aan de vernieuwde Europese wetgeving rond etikettering. De invoering van de Food Information to Consumers verordening zorgde voor aanpassingen op het vlak van onder andere lettergrootte, aanduiding van allergenen en bijkomende regels om de oorsprong van vlees aan te duiden. FEVIA investeerde in vorming en sensibilisering rond de nieuwe etiketteringswetgeving. Indien zou blijken dat de inbreuken ook betrekking hebben op Belgische voedingsproducenten dan zullen we uiteraard de nodige lessen trekken en constructief meewerken aan oplossingen.”

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek