nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.04.2018 Aantal tuinaannemers explosief gegroeid

De sector van de tuinaannemers bloeit als nooit tevoren. Terwijl er in 2015 nog 4.600 tuinaannemers geteld werden, waren dat er in 2017 liefst 8.010, of bijna een verdubbeling. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Tuinaannemer is geen erkend beroep en dus kan iedereen zonder specifiek diploma of opleiding zichzelf aannemer noemen. In 2017 deed 14 procent van de Belgen beroep op een tuinaannemer voor de aanleg en/of het onderhoud van hun tuin. 

Het aantal tuinaannemers zit de laatste jaren sterk in de lift. Volgens cijfers van VLAM telde Vlaanderen 4.610 tuinaannemers in 2015, 6.879 tuinaannemers in 2016 en 8.010 in 2017. Het gaat daarbij zowel om tuinaannemers in hoofdberoep en in bijberoep. Voor heel België blijkt uit cijfers van het Kenniscentrum Groene Sectoren dat de sector al sinds 1990 gestaag aan het groeien is. In 1990 telde ons land net geen 1.000 werkgevers in de sector terwijl dat er in 2015 bijna 2.700 waren. Wat de werknemers betreft was er tijdens dezelfde periode een stijging van 4.000 in 1990 tot 8.146 in 2015.

Iets meer dan 14 procent van de Belgen deden in 2017 beroep op een tuinaannemer voor de aanleg en/of het onderhoud van hun tuin, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van negen jaar geleden maar een stabilisatie ten opzichte van 2016. In de helft van de gevallen waarin een tuinaannemer ingeschakeld wordt, gaat het puur om het onderhoud van de tuin. In een derde van de gevallen wordt enkel gebruikgemaakt van de dienst “tuinaanleg”. Eén vijfde van de klanten vraagt de tuinaannemer voor een combinatie van aanleg én onderhoud.

“Het klopt dat er een enorm sterke vraag is naar tuinaannemers bij de particuliere consument”, aldus Jan Vancayzeele van Groen Groeien / AVBS, de beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening. “De oudere generatie deed vroeger het werk in de tuin grotendeels of helemaal zelf, maar die generatie wordt nu een dagje ouder en doet daarom een beroep op tuinaannemers. Anderzijds is er de jongere generatie die veel meer dan vroeger hun tuin onder handen laten nemen door tuinaannemers. Dat past volledig in de trend waarbij de tuin meer en meer een verlengde van de binnenruimtes is.”

Vancayzeele verwijst ook naar het TuinExpert-kwaliteitslabel dat de sector in het leven heeft geroepen om te vermijden dat de kwaliteit en professionaliteit van de sector niet verwaterd door de explosieve groei. Daarbij wordt onder meer gehamerd op vakbekwaamheid, service en betrokkenheid. “De tuinaannemer voldoet aan bepaalde criteria waarmee het TuinExpert-label u een hoge kwaliteit van het geleverde werk garandeert”, zo klinkt het. 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Groen Groeien / AVBS

Volg VILT ook via