Aardappelbedrijven zamelen 12.000 euro in voor Peru

Twee West-Vlaamse aardappelverwerkende bedrijven hebben samen ruim 12.000 euro ingezameld voor aardappelboeren in Peru. Warnez en Agristo steunen Coopagros, een partnerorganisatie van de ngo Trias in Peru. De Belgische ontwikkelingsorganisatie helpt hen het vriesdroogproces van aardappelen verbeteren door mechanisering. Gevriesdroogde aardappelen oftewel chuño’s zijn zeer geliefd in Peru en leveren de producenten een meerprijs op.
25 augustus 2016  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:36
Lees meer over:

Twee West-Vlaamse aardappelverwerkende bedrijven hebben samen ruim 12.000 euro ingezameld voor aardappelboeren in Peru. Warnez en Agristo steunen Coopagros, een partnerorganisatie van de ngo Trias in Peru. De Belgische ontwikkelingsorganisatie helpt hen het vriesdroogproces van aardappelen verbeteren door mechanisering. Gevriesdroogde aardappelen oftewel chuño’s zijn zeer geliefd in Peru en leveren de producenten een meerprijs op.

De Belgische aardappelindustrie levert al enige tijd financiële steun aan Trias opdat de ngo aardappelboeren uit Ecuador en Peru zou helpen om een volwaardig inkomen te realiseren met de teelt. Het Andesgebergte is de bakermat van de aardappel, toch betekent de injectie van Vlaamse kennis en begeleiding veel voor de plaatselijke boeren. Zowel op vlak van teelt, bewaring als verwerking kunnen ze nog veel leren.

Blijkbaar maakt deze specifieke vorm van ontwikkelingssamenwerking veel goodwill los bij Vlaamse ondernemers uit de aardappelindustrie. Het eerste ontwikkelingsproject rond aardappelteelt in de Andes dateert immers al van 2008, het Internationale Jaar van de Aardappel. Sindsdien geeft Trias structurele steun en heeft sectorfederatie Belgapom het enthousiasme levendig gehouden bij de eigen achterban.

Op regelmatige basis werd er geld ingezameld en, zo mogelijk nog belangrijker, kennis uitgewisseld. Zo hebben de aardappelboeren uit Ecuador met advies vanuit Vlaanderen in hun thuisland een aardappelloods gebouwd. Ook hebben ze aardappelkisten aangekocht met financiële steun van Belgapom. Verder hebben Ecuadoraanse aardappeltelers en -voorlichters hier stage gelopen.

Aan het lijstje met goede daden mag nu een extra 12.000 euro aan ontwikkelingshulp toegevoegd worden. Twee West-Vlaamse aardappelbedrijven hebben zich daarvoor ingespannen. Jan Warnez van het gelijknamige aardappelbedrijf uit Tielt riep de bezoekers van de opendeurdag – het in verse en geschilde aardappelen gespecialiseerde bedrijf opereert vanuit een volledig nieuw gebouw – op om het Trias-project in Peru te steunen. Hij bracht vorig jaar nog een bezoek aan de aardappelboeren in Ecuador die door Trias geholpen worden. Er werd uiteindelijk 8.545 euro ingezameld.

Dat geld is deze keer niet voor Ecuador maar voor Peru bestemd. “We helpen er de coöperatie Coopagros die gevriesdroogde aardappelen levert. Door de klimaatverandering vriest het van nature niet hard genoeg meer zodat we hen een vriesinstallatie schenken”, legt Belgapom-secretaris Romain Cools uit. Het vriesdrogen is een praktijk die al ingeburgerd was ten tijde van de Inca's. Aardappelen werden een nacht in de koude lucht gelegd, waarna het vocht eruit getrapt werd. Daarna werden ze begraven in de sneeuw om ze te consumeren in periodes van voedselschaarste.

Voor hetzelfde project werd ook geld opgehaald door ex-voorzitter van Belgapom Antoon Wallays. Samen met Luc Raes richtte hij het aardappelverwerkend bedrijf Agristo in Harelbeke op, in 2014 nog winnaar van de Leeuw van de Export, een prijs die uitgereikt wordt door Flanders Investment & Trade. Op het feest ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag vroeg Wallays alle aanwezigen om mee het Trias-project te steunen. Dat leverde een extra 3.700 euro op voor het project.

Samen maakt dat ruim 12.000 euro waarmee Trias de Peruaanse Coopragros kan ondersteunen. Deze coöperatie verenigt meer dan 265 familiale boeren in de Andes. De ambitie is om het inkomen van de leden te verhogen en meerwaarde te creëren door het verwerken en vermarkten van de aardappelen. “Dat is broodnodig”, zegt Sylvie De Weze van Trias. “Peru mag dan wel de bakermat van de aardappel zijn, de armoede in het Andesgebergte choqueert en is het grootst bij de Indianenbevolking.” Zetten ook hun schouders onder het project om aardappelen te vriesdrogen: Rotary Torhout Houtland, de leerlingen van het zesde jaar in VTI Torhout en de onderzoekers van ILVO.

Beeld: Trias

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek