nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.07.2014 Aardappelen op vrije markt spotgoedkoop

De aardappelprijs op de vrije markt is vandaag ongezien laag. Volgens de Belgapomnotering schommelt de prijs momenteel rond de 2,50 euro per 100 kilo, zowat een tiende van de prijs die vorig jaar rond deze tijd werd gegeven. “Gelukkig sluiten de meeste boeren contracten af voor vroege en halfvroege aardappelen en die contractprijzen liggen met 10 tot 12 euro per 100 kilo gevoelig hoger”, aldus Guy Depraetere, aardappelspecialist van ABS. Toch doet deze lage aardappelprijs het slechtste verhopen voor de rest van het aardappelseizoen.

Verschillende media berichtten er recent nog over: nooit waren aardappelen goedkoper dan nu. Toch moet dit bericht genuanceerd worden, want het is enkel de prijs op de vrije markt die historisch laag is. De contractprijs voor aardappelen ligt wel op een behoorlijk niveau: van zowat 15 euro per 100 kilo voor aardappelen die geleverd worden begin juli tot 10 euro per 100 kilo voor levering in de tweede helft van augustus. Volgens Depraetere zou ongeveer 80 procent van de vroege en halfvroege aardappelen onder contract liggen.

Het feit dat de vrije aardappelen zo goedkoop zijn, heeft een aantal oorzaken. Door de matige export en de goede opbrengsten tijdens het afgelopen aardappelseizoen, dat loopt van juli 2013 tot juni 2014, lagen er nog voldoende aardappelen in heel wat bewaarloodsen. Het vroege voorjaar en de gunstige weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat er al snel nieuw aanbod was. Ook zijn de hectare-opbrengsten een stuk hoger dan normaal gangbaar rond deze tijd van het jaar. Daarbij komt dat niet alle aardappelverwerkende fabrieken op volle kracht draaien vanwege de vakantieperiode en onderhoud aan de machines. Dit maakt dat het aanbod veel groter is dan de vraag.

Toch doen deze slechte prijzen aan het begin van het seizoen het slechtste verhopen voor de prijs van de bewaaraardappelen die vanaf september gerooid worden. En dat is heel wat slechter nieuws voor de aardappeltelers, want het percentage bewaaraardappelen dat onder contract ligt, is opvallend lager dan het percentage vroege en halfvroege aardappelen. Ook worden contracten op basis van kilo’s afgesloten. “Door de recordopbrengsten die er verwacht worden, zullen opbrengsten van 50 tot 60 ton niet uitzonderlijk zijn. Terwijl landbouwers vaak maar 30 tot 40 ton per hectare contracteren. Alle meeropbrengsten komen ook op de vrije markt terecht, wat voor druk op de prijzen zorgt”, zegt Depraetere. “Een goede opbrengst staat dus zeker niet gelijk aan een goed aardappeljaar.”

Bron: Drietandmagazine/eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via