nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.05.2017 ABS Oostende en Agro-Markt voeren actie tegen zwerfvuil

Net als de lokale afdeling Oudenaarde organiseert nu ook het arrondissement Oostende van het Algemeen Boerensyndicaat ABS een affichecampagne rond zwerfvuil. Ze doet dat in samenwerking met Agro-Markt Gistel. In totaal worden zo’n 25 affiches verspreid op locaties waar veel voorbijgangers passeren, zoals carpoolparkings, landelijke wegen, rustbanken enzovoort. De slogan is net zoals in Oudenaarde ‘In onze muil geen zwerfvuil!’. “Mensen beseffen te weinig welke schade blikjes, PET-flesjes en andere verpakkingen kunnen veroorzaken. Koeien eten ze op en sterven er soms een verschrikkelijke dood aan”, zegt Agro-Marktvoorzitter Franky Annys.

ABS Oostende en Agro-Markt Gistel lanceerden hun affichecampagne op een carpoolparking in Middelkerke. Voor de gelegenheid verzamelden ze alle afval op de nabijgelegen weide: blikjes, gebroken glas, plastic en zelfs een stuk van een houten trapleuning. “Zeker langs landelijke wegen en fietspaden tref je afval aan in de berm en in de weide. Dat is problematisch, want koeien eten alles wat ze tegenkomen op, en slikken het door zonder te kauwen. Hierdoor krijgen ze dat afval binnen, wat vergiftiging of perforatie van de maagwand kan veroorzaken”, leggen Annys en Eddy Passchyn, voorzitter van ABS Oostende uit. 

De enige manier waarop veehouders hun koeien kunnen beschermen, is door een magneet in hun pens te plaatsen. “Die magneet verhindert dat ijzer het spijsverteringsstelsel van de koeien verwondt, maar vormt natuurlijk geen remedie tegen plastiek, glas, inox en aluminium. Het helpt bijvoorbeeld ook niet tegen blikjes, en die worden extra gevaarlijk wanneer ze tijdens het maaien van een weide verhakseld worden. De scherpe snippers belanden tussen het hooi, en worden zo mee aan de koeien gevoederd.”

Een cijfer plakken op de economische schade die veehouders door zwerfafval lijden, is moeilijk. “Maar op een bedrijf met 100 koeien wordt om de twee jaar ongeveer een koe vroegtijdig geslacht. Waarschijnlijk door zwerfafval, maar zo’n diagnose is moeilijk te stellen.” De boodschap voor fietsers en andere recreanten is duidelijk: “Zwerfafval maakt slachtoffers. Als je het niet voor de boeren wil laten, doe het dan voor de koeien. Want zij sterven door scherpe voorwerpen soms een verschrikkelijke dood.”

ABS Oostende en Agro-Markt hopen dat de affichecampagne ook de gemeenten en Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege aan het denken zetten. Een mogelijke oplossing volgens hen is de introductie van statiegeld op verpakkingen, en het plaatsen van meer vuilbakken op afvalgevoelige plaatsen. “De gemeentes vinden dat laatste geen goed idee, omdat het sluikstorters zou aantrekken. Maar ze moeten beseffen dat het alternatief dode koeien is”, besluit Annys.

Annys is zoals gezegd voorzitter van Agro-Markt Gistel, een tweejaarlijkse landbouwbeurs voor nieuw en tweedehands landbouwmateriaal. Die werd 32 jaar geleden in het leven geroepen door een aantal bestuursleden van ABS. De markt vindt dit jaar plaats op 8, 9 en 10 september op het industrieterrein in Gistel.   

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via