nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.11.2018 Actieplan maakt Vlaanderen asbestveilig in 2040

In Antwerpen hebben de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij en Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) het actieplan voor asbestafbouw officieel afgetrapt. Tegen 2040 zou Vlaanderen ‘asbestveilig’ moeten zijn: niet alle asbest moet tegen dan verwijderd zijn, maar wel de risicovolle asbesttoepassingen en degene die in slechte staat zijn. Het plan start alvast met de infocampagne 'Samen verslaan we het asbestbeest'. Voor het hele plan werd een budget van 27,2 miljoen euro vrijgemaakt. Met dat geld kunnen alle lokale besturen subsidies aanvragen als ze projecten indienen om op grote schaal asbest in hun gemeente te verwijderen of asbest in te zamelen via containerparken.

Hoewel de schadelijkheid van asbest al lang bekend is, dateert het verbod op het gebruik ervan toch nog maar van 2001. Tussen de Tweede Wereldoorlog en het moment van het verbod, werd in de meeste gebouwen nog een of andere vorm van asbest gebruikt. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) schat de totale hoeveelheid asbest in Vlaanderen op 2,3 miljoen ton, al gaat het dan lang niet altijd om risicovolle toepassingen.

Volgens OVAM is al dat asbest verdeeld over 86 miljoen vierkante meter asbestdaken of -gevels, die na 15 à 20 jaar levensduur verweren en nu tot 3 gram asbeststof per vierkante meter per jaar afgeven. Zo komt in Vlaanderen jaarlijks meer dan 250.000 kilo asbeststof terecht. Het nieuwe actieplan moet er eerst en vooral voor zorgen dat asbest maximaal geïnventariseerd wordt en dat onder meer asbestcementen daken en gevels en losgebonden asbesttoepassingen voorgoed tot het verleden behoren. Een van de maatregelen is een verplichte asbestinventaris voor gebouwen van voor 2001 bij verkoop vanaf 2021 of 2022.

"De pijlers van het plan zijn een volledige inventarisatie, een snelle verwijdering van risicovolle materialen, een voorbeeldfunctie van de overheid, het voorzien van middelen voor projecten zoals bijvoorbeeld groepsaankopen van asbestverwijdering en het vermijden van asbestinstandhouding", zegt minister van Omgeving Joke Schauvliege. "We zijn dit al jaren aan het voorbereiden door onderzoek en proefprojecten waarbij we eigenaars van gebouwen helpen om asbest te vinden en te verwijderen." Daarnaast is ook de campagne 'Samen verslaan we het asbestbeest' gelanceerd, daarin worden beelden getoond van plaatsen waar asbest aanwezig kan zijn zonder dat we dat goed en wel beseffen.

Voor Bond Beter Leefmilieu (BBL) gaan de plannen niet ver genoeg. “De overheid heeft gekozen voor een asbestveilig, niet voor een asbestvrij Vlaanderen. Dat is een verkeerd signaal”, zegt beleidsmedewerker Olivier Beys. “Uit proefprojecten bleek al dat 15 procent van de eigenaars geen actie onderneemt, zelfs niet wanneer OVAM alle lasten en kosten uit hun handen neemt. Wij vrezen dan ook dat veel eigenaars tegen 2040 niets ondernomen zullen hebben.”

Meer leesvoer vind je op www.asbestinfo.be

Bron: Belga / De Standaard

Volg VILT ook via