nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.10.2018 Afrikaanse varkenspest: Besmet kadaver in militair kamp

In het militaire kamp Lagland, nabij Aarlen in de provincie Luxemburg, zijn drie kadavers aangetroffen van everzwijnen. Eén van die kadavers betrof dat van een met de Afrikaanse varkenspest besmet dier, heeft de woordvoerder van de Waalse minister van Landbouw René Collin aan Belga bevestigd. 

Eén van de kadavers werd volgens de RTBF op 21 september ontdekt. Gezien de toestand van het kadaver moet het dier toen al twee tot vier weken tevoren gestorven zijn. Dat everzwijn is dus mogelijk een van de eerste die positief heeft gereageerd op het virus. De Waalse natuuradministratie meldde intussen dat het militaire domein geheel is gedecontamineerd en dat in de verboden zone geen enkele militaire oefening heeft plaatsgevonden. "De oefeningen worden in andere kampen gehouden", bevestigde ook bevelhebber generaal Marc Thys van de Landcomponent van het Belgische leger, eraan toevoegend dat alle manoeuvres al sinds weken opgeschort zijn. "Wij volgen de regels opgesteld door de Waalse regering", zei Thys, volgens wie de opschorting van activiteiten wel eens tot Nieuwjaar kan duren.

De RTBF geeft drie mogelijke verklaringen voor het uitbreken van de besmetting: via gecontamineerd voedselafval, de import door jagers of "door het komen en gaan van in Lagland gelegen Belgische militairen na hun terugkeer uit de Baltische landen". Lagland is gelegen in de zone van 63.000 hectare bos waar een circulatieverbod heerst ten gevolge van het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest.

Het aantal bekende gevallen van everzwijnenkarkassen die positief reageerden op het virus, is ondertussen gestegen tot 44. Tot nu zijn 106 everzwijnen onderzocht, waarvan 80 binnen de afgebakende zone van 63.000 hectare. Van die dieren bleken dus 44 besmet met Afrikaanse varkenspest. De stalen van everzwijnen buiten de zone waren allemaal negatief, alsnog het kabinet van de minister.

Bron: Belga

Volg VILT ook via