nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.08.2017 Afzet in China is enige zorg die FrieslandCampina heeft

FrieslandCampina heeft het door sterke prijsconcurrentie momenteel even zwaar in China. Het Nederlandse zuivelconcern, met ook vestigingen in België, bracht in het eerste halfjaar fors minder kindervoeding aan de man in China en zag de omzet in het Aziatische land stabiliseren. Over de gehele linie namen de opbrengsten van het bedrijf wel toe. Topman Roelof Joosten benadrukte bij de voorstelling van de halfjaarresultaten dat er in China sprake is van een overgangsperiode. Meer in het algemeen oogt de eerste jaarhelft voor de zuivelcoöperatie en de leden-melkveehouders veel beter dan 2016. Ook de tweede jaarhelft is goed begonnen met een garantieprijs die tussen augustus en september stijgt van 38,5 naar 40,5 eurocent per kilo melk.

Na een reeks schandalen met kindervoeding is in China strengere wetgeving in de maak. Zo'n 1.200 met FrieslandCampina rivaliserende zuivelmerken krijgen vanaf 2018 waarschijnlijk geen goedkeuring meer en zetten hun voorraden dit jaar nog goedkoop in de markt. "Daarna ziet het beeld er op de Chinese markt waarschijnlijk wel weer gunstig uit", zegt Roelof Joosten, de topman van de Nederlandse zuivelcoöperatie Door de overstap naar een twee-kind-politiek neemt de vraag naar kindervoeding daar komende jaren waarschijnlijk flink toe. Nu komt nog ongeveer vijf procent van de omzet uit China.

De totale opbrengsten van FrieslandCampina wereldwijd lagen in het eerste halfjaar bijna 11 procent hoger dan een jaar eerder, op 6,1 miljard euro. Dat komt vooral door het herstel van de melkprijs, die FrieslandCampina heeft doorgerekend in de verkoopprijzen van vooral basisproducten als boter en kaas. Boterproducten realiseerden de sterkste prijsstijgingen door de wereldwijd toenemende vraag naar boter- en roomproducten bij een afnemend aanbod.

2016 was nog een heel slecht jaar voor aangesloten melkveehouders. Nu is hun totale vergoeding weer met 24 procent toegenomen. De coöperatie verhoogt de garantieprijs met twee euro zodat die voor de maand september net boven de 40 eurocent per kilo melk uitkomt. De winst van het bedrijf ging dankzij de sterk gestegen boter- en kaasprijzen met 1,3 procent vooruit naar 162 miljoen euro.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: FrieslandCampina

Volg VILT ook via