nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.12.2017 Agrafiek Awards bekronen ondernemende landbouwbedrijven

De eerste dag van landbouwbeurs Agribex werd volgens de traditie afgesloten met de uitreiking van de Agrafiek Awards. Met deze ‘Oscars van de landbouwsector’ bekroont REKAD, uitgeverij van een aantal landbouwmagazines, elke twee jaar het meest ondernemende varkensbedrijf, melkveebedrijf en loonwerkbedrijf. Nieuw dit jaar was de ‘Prijs van de verbreding’, een prijs voor het bedrijf dat de meeste toegevoegde waarde kon creëren.

De Agrafiek Awards werden voor het eerst uitgereikt in 1985. “Bedoeling was om land- en tuinbouwers die op een innovatieve manier bezig waren met hun beroep, te onderscheiden”, klinkt het bij uitgeverij REKAD. “De bedrijven die bekroond worden zijn stuk voor stuk innoverend en een toonbeeld voor hun vakgebied. Die innovatie kan zich op talrijke manier manifesteren. Innovatieve ingrepen op een bedrijf kunnen dienen om de productiviteit op te drijven, maar ook om kosten te besparen.”

In de categorie ‘Varkensbedrijf’ ging de bekroning naar Snelvri, het bedrijf van Peter Snels en Nadine Vriends uit Minderhout. Anderhalf jaar geleden was er op het bedrijf geen varken te bespeuren. Vastbesloten om voor altijd komaf te maken met een veel te hoge dierenartskost, koos het bedrijf ervoor om het hele bedrijf te ruimen om nadien een grondige reiniging en renovatie van de stallen door te voeren. Er werden indrukwekkende luchtfilters geplaatst zodat de stallucht voor maar liefst 99,9 procent ontdaan is van mogelijke bacteriën en stof.

Alle bestaande stallen werden via een nieuw gemetselde gang met elkaar verbonden en de toegang tot het stallencomplex werd beperkt tot slechts één deur waarlangs elke bezoeker naar binnen moet. Daarnaast investeerde dit gesloten varkensbedrijf ook in een eigen mestverwerking. De jury loofde de resolute manier waarop de bedrijfsleiders ervoor kozen om komaf te maken met de veeartskosten en zwaar in te zetten op hygiëne en diergezondheid.

Als winnaar in de categorie ‘Melkveebedrijf’ kwamen Jos en Katleen Van den Houte – Laureys uit Brussegem uit de bus. Zij werden door de jury geprezen voor hun uniek stalconcept. Naast de vierkantshoeve uit 1772 bouwde het echtpaar in 2010 een nieuwe melkveestal die aan drie zijden open is. Die zorgt voor licht en lucht in de stal, wat bijdraagt tot een verhoogd koecomfort en dus tot een hogere melkproductie. Jos Van den Houte besteedt bovendien veel aandacht aan een uitgekiend rantsoen van maïs, grasklaver en voederbieten. Die focus leverde hem ook de ‘Prijs KWS-maïssaldo’ op.

De oscar voor beste loonwerkbedrijf ging naar Leuridan Agro Logistics uit Lo-Reninge. “Het bedrijf is een buitenbeentje in de loonwerksector”, zo oordeelde de jury. Sinds 2001 is het actief in de distributie van mest en organische meststoffen, containervervoer en algemeen loonwerk. Hakselaars of aardappelrooiers zijn er niet op het erf te vinden. “De specialisatie in transporteren en verspreiden van vaste en vloeibare meststoffen geeft Leuridan voorsprong op collega-concurrenten”, aldus de jury die ook de netheid van het bedrijf loofde. “Een proper erf, propere loodsen en propere machines. Je zou niet zeggen dat mest hier de hoofdzaak is”, zo klonk het.

Nieuw dit jaar was de uitreiking van de ‘Prijs van de verbreding’. Die ging naar de Hoeve Zuid-Bellegoed van de familie Fleurbaey-Sercu uit Ieper. “Met deze prijs willen we het landbouwbedrijf bekronen dat er het best in slaagt toegevoegde waarde voor zijn producten te creëren”, zo sprak Antoon Vanderstraeten, secretaris van de jury. Hoeve Zuid-Bellegoed verwerkt de eigen melk tot tal van zuivelproducten zoals boter, plattekaas, yoghurt, pudding en ijs. Met nieuwe smaken en producten slaagt het bedrijf erin zijn melk te vermarkten.

De laureaten mochten naast het Agrafiek-beeldje ook mooie naturaprijzen ontvangen van onder meer Case New Holland, Mitas, Isuzu, Steeno en Duynie.  

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Marcel Van Coile

Volg VILT ook via