Agribex lanceert wedstrijd voor scholen rond aquaponie

Landbouwbeurs Agribex grijpt de start van het nieuwe schooljaar aan om een wedstrijd te lanceren rond lokale voedselproductie voor lagere scholen. Doel is kinderen vertrouwd te maken met nieuwe vormen van landbouw en met stadslandbouw in het bijzonder. Concreet moeten de deelnemende scholen een aquaponie-systeem bouwen en betrekken in hun lessen. Aquaponie is de combinatie van vis- en groenteteelt in een gesloten watersysteem. “Er komen nieuwe trends op de landbouw af en stadslandbouw is daar één van”, stelt Michel Christiaens, secretaris-generaal van beursorganisator Fedagrim. “Met deze wedstrijd willen we tonen dat ook wij op de trein van de vooruitgang zitten.”
1 september 2015  – Laatste update 14 september 2020 14:32
Lees meer over:

Landbouwbeurs Agribex grijpt de start van het nieuwe schooljaar aan om een wedstrijd te lanceren rond lokale voedselproductie voor lagere scholen. Doel is kinderen vertrouwd te maken met nieuwe vormen van landbouw en met stadslandbouw in het bijzonder. Concreet moeten de deelnemende scholen een aquaponie-systeem bouwen en betrekken in hun lessen. Aquaponie is de combinatie van vis- en groenteteelt in een gesloten watersysteem. “Er komen nieuwe trends op de landbouw af en stadslandbouw is daar één van”, stelt Michel Christiaens, secretaris-generaal van beursorganisator Fedagrim. “Met deze wedstrijd willen we tonen dat ook wij op de trein van de vooruitgang zitten.”

Bij aquaponie draait alles om de symbiose tussen vis- en groententeelt. Hydrocultuur wordt er gecombineerd met aquacultuur in een gesloten watersysteem. De vissen leveren de nodige voedingsstoffen voor de planten en die planten zuiveren op hun beurt het water voor de vissen. Omdat daar geen grond aan te pas komt (hydrocultuur) en omdat de systemen boven elkaar gebouwd kunnen worden, is het systeem bijzonder geschikt voor voedselproductie in een dichtbevolkte, stedelijke omgeving. Bovendien kan het nieuwe groene zones en zelfs werkgelegenheid in de stad creëren.

Volgens Johan Van Royen, woordvoerder van Agribex, vormt het dan ook een interessante nieuwe vorm van stadslandbouw, die naast de bestaande stadstuintjes een belangrijke rol kan spelen in de toekomstige voedselvoorziening van de steden. Door deze wedstrijd te organiseren en te kiezen voor aquaponie als vorm van stadslandbouw, wil Agribex tonen dat de beurs, net als de sector zelf, mee is met zijn tijd. “Bovendien vinden we het belangrijk dat kinderen van jongs af leren waar ons voedsel vandaan komt en hoe alles precies in zijn werk gaat”, klinkt het.

Voor de wedstrijd zijn intussen al 17 scholen ingeschreven, maar de inschrijvingen lopen nog tot midden september. Leerkrachten die zich engageren, krijgen de mogelijkheid een dagopleiding te volgen over aquaponie en kunnen beroep doen op deskundigen om hun systeem bij te sturen. De opvolging door de jury zal gebeuren via Facebook. De deelnemende scholen moeten een eigen Facebookpagina creëren en daarop foto’s van hun aquaponie-tuin posten en de leerlingen en hun ouders daarbij betrekken.

In december, tijdens Agribex, zullen ten slotte de winnaars bekend gemaakt worden. Per regio (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) is dat één school. De jury zal de projecten beoordelen op basis van drie criteria: de mate waarin het tuintje betrokken wordt in de lessen (fysica, biologie, chemie en zelfs maatschappijleer en economie); de mate waarin de school de bouw van het systeem creatief heeft aangepakt en de rendabiliteit van het tuintje. De winnaars krijgen een tweedaagse op een schoolboerderij cadeau.

De voorstelling van de wedstrijd, die in Vlaanderen verloopt met de steun van Milieuzorg op School (MOS), vond plaats op het bedrijventerrein Village Partenaire in Sint-Gilllis. Op de binnenkoer pronkt daar sinds 2012 een aquaponie-pilootinstallatie met de naam ‘Aquaponiris’. Ze bestaat uit een serre van 2 bij 5 meter, met een visvijver van ongeveer 1.200 liter en vier groentebakken met een volume van elk 200 liter. De tomaten, boontjes en andere groenten worden uitsluitend geoogst voor eigen gebruik, en worden dus niet verkocht. Wel organiseert Groupe One, de vereniging die het project trekt, regelmatig workshops of opleidingen in de serre.

Doel van het pilootproject is immers dubbel: enerzijds wil de organisatie de werking en het beheer van een aquaponie-installatie onderzoeken, maar anderzijds wil ze ook demonstraties organiseren om het grote publiek te sensibiliseren rond lokale voedselproductie en opleidingen aanbieden voor bedrijven rond creatief en duurzaam ondernemen. Aquaponiris kwam tot stand met de steun van Brussel Leefmilieu, de Nationale Loterij en de POD Maatschappelijke Integratie. Meer info over het project vind je op www.aquaponiris.be.

Inschrijven voor de wedstrijd kan op www.aquaponis.be

Beeld: Agribex

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek