nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.12.2015 Agribex sluit met tevreden gevoel de deuren

Editie nummer 69 van Agribex zit erop. Zes dagen lang was Brussels Expo de ontmoetingsplaats voor de landbouwsector, maar ook voor professionelen actief in de inrichting en het onderhoud van tuin en groene zones. Volgens een laatste update zondagmiddag verwacht beursorganisator Fedagrim te eindigen op 105.000 bezoekers, wat ongeveer acht procent minder is dan de vorige editie. Toch is de organisatie “tevreden” met het resultaat. De nieuwe beursformule, met een grondige herschikking en de toevoeging van enkele thema-eilanden, krijgt een positieve evaluatie. De volgende editie wil verder gaan op de ingeslagen weg en zal plaatsvinden van 5 tot en met 10 december 2017, zo werd aangekondigd.

Na zes dagen beurs zit Agribex erop. Editie nummer 69 zou afklokken op een opkomst van 105.000 bezoekers, wat acht procent minder is dan de vorige editie. Die daling ligt dus een stuk hoger dan de steeds terugkerende daling per editie van vier à vijf procent die het gevolg is van het inkrimpende boerenbestand. De verklaring lijkt niet ver te zoeken: de moeilijke marktsituatie in de sector ontneemt heel wat land- en tuinbouwers de zin en/of de mogelijkheden om te investeren. Desondanks ervoer de organisatie een “positieve” sfeer. 

“De verwachtingen van de exposanten waren naar beneden bijgesteld”, aldus Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert. “Maar die verwachtingen zijn overtroffen. Ondanks de omstandigheden zijn we dus tevreden met het resultaat. We zijn erg opgetogen dat alle landbouwministers die dit land rijk is de beurs hebben bezocht. Dat maakt duidelijk dat Agribex als federale beurs zijn plaats verdient en dat alle ministers daar ook belang aan hechten.”

Wat de verschillende sectoren betreft, vielen enkele specifieke tendensen te merken. Zo was er bijvoorbeeld minder concrete interesse in landbouwtractoren, maar deden de kleinere tractoren het wel uitstekend. Hier en daar werd opgemerkt dat deze Agribex-editie meer Waalse geïnteresseerden gelokt heeft dan de voorgaande editie, en iets minder Vlaamse bezoekers. De stallenbouwers registreerden nog steeds een verminderde interesse vanuit de kippen- en varkenssectoren. Melkvee daarentegen blijft het wat stalbouw betreft goed doen. De toeleveringssector van het tuin- en parkonderhoud miste dan weer de gemeenten, de “grote afwezigen”.

De prijskampen verliepen volgens Jean Devillers in een “enthousiaste” sfeer. “Ondanks de diepe malaise waarin de veehouderij zich bevindt, waarbij zelfs de meest performante veehouders getroffen worden, zagen we bij iedere prijskamp meer inschrijvingen en nog enthousiastere deelnemers. Zowel qua presentatie als qua show werden door de verschillende stamboeken inspanningen geleverd om de aantrekkelijkheid te verhogen, wat geleid heeft tot een gezellige drukte, een hele week lang. De uitdagingen in de veehouderij zijn enorm, maar het enthousiasme en de inzet zijn dat eveneens.”

Daarnaast was het vooral uitkijken naar hoe de nieuwe beursformule in de smaak zou vallen. De beurs werd grondig herschikt en er werd voor het eerst uitgepakt met een aantal thema-eilanden. Die hebben volgens de organisatoren hun doel niet gemist: “De eilanden hebben de discussie losgemaakt over thema’s die ons na aan het hart liggen”, aldus beursvoorzitter Stefaan Forret. Vooral het Workshop Live-eiland heeft erg goed gescoord. “We hebben gerealiseerd wat we voor ogen hadden”, aldus Joost Merckx, voorzitter van de distributiegroep binnen Fedagrim. “We hebben scholen warm kunnen maken om speciaal naar deze stand af te zakken. Met onze interactieve stand wilden we ervoor zorgen dat er meer vacatures ingevuld geraken, en ik denk dat we ons punt gemaakt hebben.”

“Wat de indeling betreft was het toch een beetje bang afwachten”, zegt beurscoördinator Alain Vander cruys. “Maar de reacties zijn overwegend positief. Vooral het verdelen van de tractormerken over de verschillende hallen en hun inplanting achteraan in de hallen heeft voor een betere spreiding van de bezoekers gezorgd en anderzijds ook voor een betere zichtbaarheid van de kleinere exposanten. Dat alles maakt dat bezoekers meer dan vroeger op ontdekking zijn getrokken door de hallen en nieuwe potentiële leveranciers hebben gevonden. Dat blijft uiteindelijk het doel van een beurs als Agribex, een handelsplatform zijn.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via