nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.05.2015 Agridagen maken doorstart op nieuwe locatie in Ravels

Van een tentencomplex in Geel naar een voormalig militair domein in Ravels waar er met 17 hallen van elk 5.000 m² ruimte op overschot is, de vernieuwing van de Agridagen uit zich het sterkst in de nieuwe locatie. De sterke punten uit het verleden – de focus op veehouderij en de inspanningen op vlak van kennisoverdracht (seminaries) – blijven immers behouden. Beursvoorzitter Georges Van Keerberghen voegt daar graag nog ‘samenwerking’ aan toe, zowel met de gemeente als met de oude kern van organisatoren. De Agridagen worden van 12 tot en met 14 februari 2016 de plaats van afspraak voor veehouders uit het oosten van het land die Agriflanders in Gent hoeven te missen vanwege verkeersellende. Het nieuwe organisatieteam rekent ook op belangstelling uit Zuid-Nederland.

Begin dit jaar werd de overname van de Agridagen door Boerenbond aangekondigd. Niet veel later is de zoektocht naar een nieuwe locatie ingezet omdat het tentencomplex aan de Thomas More hogeschool in Geel een aantal nadelen had. Anders dan in Brussel, Gent of Kortrijk zijn er in de provincie Antwerpen geen expohallen voorhanden. De nieuwe locatie veegt dat gemis van tafel: Weelde Depot in Ravels telt zeventien hallen, elk 5.000 m² groot, 20 jaar ongebruikt maar nog in goede staat. Met dank aan de gemeente Ravels als toekomstig eigenaar, Defensie als huidig eigenaar en de Verenigde Staten als toenmalig bouwheer.

Van zo weinig nut het voor militaire doeleinden is geweest, van zo groot nut zal het 48 hectare grote terrein zijn voor de organisatie van de Agridagen. Van 12 tot en met 14 februari 2016, het tweede weekend van het Krokusverlof, vullen drie van de zeventien hallen zich met producten en diensten ten behoeve van de veehouderij. Bezoekers taxiën met hun wagen over een startbaan, aan beton is alleszins geen gebrek, naar één van de vele andere hallen. Daar kunnen ze (gratis!) parkeren. Wanneer Georges Van Keerberghen als voorzitter van de beurs spreekt over ‘de troeven van de nieuwe locatie’, dan lijkt dat haast een understatement.

Het wordt alleszins veel efficiënter werken dan in het vroegere tentencomplex en dat is niet alleen voor de organisatie aangenaam, ook standhouders (standruimte huren, wordt een kwart goedkoper) en bezoekers (zie hierboven) plukken daar de vruchten van. Door de locatie te leveren, wil de gemeente Ravels zichzelf op de kaart zetten als landbouwgemeente. “We zijn blij met de komst van de Agridagen en willen dat als gemeente (logistiek) ondersteunen”, zegt burgemeester Walter Luyten. Als grootste economische sector krijgt de landbouw in Ravels alle kansen. 9.500 hectare groot is de gemeente en daarvan is 4.500 hectare in landbouwgebruik. Op het grondgebied zijn 244 landbouwbedrijven actief en meerdere para-agrarische bedrijven die voor extra tewerkstelling zorgen.

De organisatie van de Agridagen is in handen van de tandem Gunther De Mey en Marc Botterman, onder het voorzitterschap van Georges Van Keerberghen van Boerenbond. Vanaf 1 juni worden zij bijgestaan door Stephanie Cobbaert. Ravels als uitvalsbasis weet hen zozeer te charmeren dat een lang huwelijk in de maak lijkt. “Minstens drie edities willen we de beurs in deze nieuwe vorm organiseren”, verzekert Van Keerberghen. Indien de Agridagen zich hier voor langere tijd settelen, dan past dat ook in de plannen die de gemeente Ravels heeft om van Weelde Depot een evenementenhal te maken.

Gelet op dat streven naar continuïteit is de voorzitter erg tevreden dat Crelan hoofdsponsor van de beurs blijft. “In een veranderende omgeving, waarin het aantal landbouwbedrijven daalt, moeten we de krachten bundelen. Het is belangrijk dat we eenheid vinden in onze verscheidenheid”, verklaart Luc Versele, CEO van Crelan, de unieke samenwerking waar behalve Boerenbond en de bank, een hele adviesgroep (Algemeen Boerensyndicaat, vzw Bedrijfspluimveehouders, adviesbureau DLV, gemeente Ravels, provincie Antwerpen, Thomas More hogeschool en toeleverancier Topigs Norvin) aan deelneemt. Zij worden de motor achter de seminaries, die aansluitend op de beursuren zullen plaatsvinden. Met de ondertekening van de sponsoringsovereenkomst verlengde Versele namens Crelan het financieel engagement tot 2020, “als teken van ons blijvend engagement voor deze sector”.

Algemeen coördinator Gunther De Mey licht een aantal praktische aspecten van de beurs toe: “Agridagen focust zoals in het verleden op de veehouderij: pluimvee, varkens en rundvee. Door de nieuwe locatie is er de opportuniteit om ook mechanisatie op erfniveau een plaats te geven. En de ligging van Weelde Depot, vlakbij de Nederlandse grens, leent zich er toe om de brug te slaan naar Zuid-Nederland. We gaan daar actief adverteren om bezoekers aan te trekken. In de eerste plaats mikken we natuurlijk op de Limburgers en Antwerpenaren die we met een beurs in Gent (Agriflanders, de tweejaarlijkse afspraak voor de veehouderij in Flanders Expo) moeilijker kunnen bereiken.”

De Agridagen blijven een forum dat kennisuitwisseling en -overdracht via seminaries wil stimuleren maar op de commerciële uitbouw wil de organisatie sterker inzetten. Een beurs is immers pas geslaagd als de exposanten tevreden zijn. Door de datumverschuiving naar het weekend – mensen kunnen zich dan makkelijker vrijmaken – en de introductie van mechanisatie moeten de Agridagen meer geïnteresseerden tot een bezoek kunnen bewegen. Hetzelfde geldt voor eventuele veeprijskampen, waar alleszins de ruimte voor is. Samen met de nieuwe website van de Agridagen gaan ook de inschrijvingen voor exposanten van start. Geïnteresseerden kunnen nu al een beursbezoek op 12, 13 en/of 14 februari 2016 in hun agenda schrijven.

Meer info: Agridagen

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via