nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.01.2019 Agriflanders klaar om 70.000 bezoekers te ontvangen

Een drukte van jewelste is het momenteel in Flanders Expo. Zo’n 350 firma’s zijn er volop bezig aan de opbouw van hun stand voor Agriflanders dat van donderdag tot zondag voor de elfde keer plaatsvindt in de beurshallen in Gent. De organisatie hoopt de komende vier dagen maar liefst 70.000 bezoekers naar de beurs te lokken. Met tal van netwerkmogelijkheden, nieuwigheden, studiedagen en prijskampen heeft Agriflanders, dat focust op de veehouderij en op mechanisatie op erfniveau, een goedgevuld programma voor hen klaar.

De beurs is bijzonder populair bij bedrijven die actief zijn in de brede landbouwsector. Al maanden is de beursvloer helemaal volzet en is er een wachtlijst met 40 kandidaten aangelegd. “Van de 350 firma’s die zijn ingeschreven gaat het in 85 procent van de gevallen om trouwe deelnemers. Velen onder hen zijn vragende partij voor grotere standen, maar daar kunnen we niet op ingaan”, zegt beurscoördinator Gunther De Mey. In totaal is de netto beursoppervlakte deze editie zelfs gestegen van 25.600 naar 26.100 vierkante meter.

Met als slogan “de landbouw op zijn best” wil Agriflanders de fierheid van onze landbouw tonen aan de bezoekers. “Na een beter jaar 2017 heeft de land- en tuinbouwsector een moeilijk jaar achter de rug. De droogte, de moeilijke prijsvorming en varkenspest drukken op het inkomen van de boer”, stelt beursvoorzitter Georges Van Keerberghen. “Maar landbouwers hebben het karakter er niet naar om bij de pakken te blijven zitten. Diversificatie, passie en vakmanschap zijn hierbij duidelijke leidraden. Via deze beurs willen we die kwaliteiten tonen aan de professionele bezoekers, maar ook aan het brede publiek.”

De succesfactoren van de vorige edities zullen ook in 2019 aanwezig zijn. Bedrijven die onder meer actief zijn in de toelevering voor de veeteelt, voeders, stallenbouw en de mechanisatie tonen er hun aanbod, waaronder tal van innovaties. Met maar liefst tien studiedagen verspreid over twee dagen wil Agriflanders ook bijdragen aan de kennisopbouw bij land- en tuinbouwers. Heel wat boeiende onderwerpen komen daarbij aan bod: innovatie, agroforestry, smartfarming in de biolandbouw, beheerovereenkomsten, het gebruik van data, etnomarketing, korte keten, bemesten rond waterlopen en de toekomst van biolandbouw.

Daarnaast nodigt Boerenbond naar gewoonte elke middag om 12.30 uur een aantal prominenten uit op zijn beursstand die door voorzitter Sonja De Becker ondervraagd worden over actuele onderwerpen. Onder meer ministers Kris Peeters, Joke Schauvliege en Hilde Crevits zullen aanwezig zijn. Ook KBC wil zijn rol als hoofdsponsor meer in de kijker stellen door samen met een aantal belangrijke spelers in de agrovoedingsketen een landbouwsector economisch door te lichten. Op donderdag is de varkenssector aan de beurt, vrijdag de melkveehouderij en op zaterdag wordt de braadkippenhouderij doorgelicht, telkens om 14 uur op de stand van KBC.

Daarnaast gaat de bank ook de ‘traditionele’ landbouwsector in contact brengen met de start-up-wereld. “Via ‘Start it@KBC’ begeleiden we heel wat start-ups. Sommigen onder hen hebben nood aan expertise en ervaring in de land- en tuinbouw. Het gaat bijvoorbeeld om een heel kleinschalig bedrijf dat actief is in de cultuursector en om een hoogtechnologisch bedrijf dat rond stadslandbouw werkt”, vertelt Daniël Cromphout, manager Land- en Tuinbouw bij KBC. “Door deze startups een forum te geven op Agriflanders kan er een kruisbestuiving ontstaan waar zowel de startups als de traditionele land- en tuinbouwbedrijven van kunnen profiteren.”

Een andere grote verandering voor de beursbezoeker is de groepering van alle merken van Arvesta, het vroegere Groep AVEVE, in hal zes. “In september hebben we onze naam veranderd met als bedoeling de kracht van onze 40 merken en 1.900 experts te bundelen om de boer en tuinder een totaalservice aan te bieden”, vertelt Stéphanie Deleul van Arvesta. “Op Agriflanders willen we de eenmaking en samenwerking vieren en dat doen we door een volledige beurshal in te palmen. Er komt onder meer een interactieve jobstand, animatie en showcooking. Ook wielrenner en landbouwerszoon Yves Lampaert en Boer zoekt Vrouw-presentatrice Dina Tersago zullen op de Arvesta-stand aanwezig zijn in het weekend.”

Minder positief nieuws voor Agriflanders was het afblazen van de verkiezing van Schoonste Boerin wegens het gebrek aan (financiële) partners. In 2017 werd Mieke Verniest tijdens de beurs nog verkozen tot ambassadrice van de sector na een spannende en druk bijgewoonde verkiezingsshow.

Desalniettemin mikt de beurs toch op een gelijk aantal bezoekers in vergelijking met de vorige editie. Toen kwamen 70.000 mensen naar Agriflanders. “Aangezien het aantal land- en tuinbouwers elk jaar daalt met 3,5 procent, zou dat een mooie prestatie zijn”, stelt Gunther De Mey. Dat grote aantal bezoekers heeft in het verleden al gezorgd voor heel wat verkeersproblemen rond Flanders Expo. Mobiliteit krijgt ook deze editie extra aandacht van de beursorganisator. Op zondag zijn er extra parkings voorzien en er wordt ook opgeroepen om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer.

De beurs is van donderdag 10 tot en met zondag 13 januari open van 10 uur tot 18 uur.

Meer informatie: Agriflanders 2019

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via