nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.03.2017 Akkoord bietentelers en suikerfabriek na bemiddeling

De bemiddeling tussen de Tiense Suikerraffinaderij en de bietentelers heeft tot een akkoord geleid. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege woensdagavond. De Europese regelgeving bepaalt dat bietentelers en suikerproducenten voorafgaand aan het teeltseizoen een sectoraal akkoord moeten sluiten. Dat akkoord vormt de basis voor de leveringscontracten tussen individuele telers en de suikerfabrieken.

"Zoals algemeen bekend liepen de onderhandelingen tussen de Tiense Suikerraffinaderij en de vertegenwoordigers van de bietentelers de voorbije maanden moeilijk", klinkt het op het kabinet van Schauvliege. "De uitdagingen waar de sector voor staat, zijn dan ook groot gezien de Europese Unie haar suikerbeleid ingrijpend heeft gewijzigd."

Op 20 februari stelde Schauvliege vast dat een akkoord tussen beide partijen niet langer mogelijk leek. Omdat een verder aanslepende impasse de belangen van partijen ernstige schade zou toebrengen en men in een complexe juridische situatie dreigde te verzeilen, besliste de minister in overleg met haar Waalse collega René Collin om twee bemiddelaars aan te stellen. Zij moesten op zeer korte termijn de beide partijen alsnog dichter bij elkaar brengen.

"De bemiddelaars gingen in alle discretie aan de slag en hebben hun opdracht succesvol afgerond: de partijen hebben nu een interprofessioneel akkoord bereikt", zo luidt het. Over de inhoud van het akkoord kom je morgen meer te weten op VILT.be.

Bron: Belga

Beeld: Tiense Suikerraffinaderij

Volg VILT ook via