nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.06.2017 Amerikaans fiat voor fusie Dow Chemical en DuPont

De Amerikaanse chemiereuzen Dow Chemical en DuPont hebben toestemming gekregen van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten voor hun voorgenomen fusie. Beide bedrijven moeten wel een deel van hun activiteiten afstoten. Eerder ging de Europese Unie al onder voorwaarden akkoord met de samensmelting. In de chemische sector heerst een ware consolidatiegolf. Naast Dow Chemical en DuPont zijn ook Syngenta en ChemChina aan het fusioneren, net zoals Bayer en Monsanto.

Voor de Amerikaanse toestemming tot fusie moest DuPont wel instemmen met het afstoten van zijn gewasbeschermingsmiddelendivisie, maar het was al in februari duidelijk dat het bedrijf daartoe bereid was. Het gaat om de herbiciden van het merk Finesse en het insecticide Rynaxypyr, twee producten die vorig jaar in totaal 100 miljoen dollar opleverden. Dow stoot een bedrijfsonderdeel voor plasticverpakkingen af. Eerder ging de Europese Unie al onder voorwaarden akkoord met de samensmelting, waaraan al jaren wordt gewerkt.

Zowel Dow Chemical als DuPont hebben fabrieken in ons land. De fusie tussen de twee concerns is de grootste ooit in de chemiesector. Het nieuw te vormen bedrijf DowDuPont zou met een marktwaarde van 130 miljard dollar (119 miljard euro) na het Duitse BASF het grootste chemieconcern ter wereld worden. Het is de bedoeling dat het gefuseerde bedrijf zich op termijn opsplitst in drie aparte ondernemingen, met als specialisaties landbouw, chemische grondstoffen en speciale chemicaliën.

Op Wall Street gingen de aandelen van beide bedrijven, die bij het sluiten van de beurs in het rood waren geëindigd, nabeurs weer omhoog. Het aandeel van Dow Chemical won 0,76 procent tot 64,55 dollar, dat van DuPont steeg met 0,82 pct tot 82,84 dollar.

Bron: Belga

Volg VILT ook via