nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.08.2017 Amerikaans rapport linkt klimaatverandering aan de mens

De gemiddelde temperaturen in de Verenigde Staten zijn snel en spectaculair gestegen sinds 1980. De voorbije decennia waren de warmste in 1.500 jaar, blijkt uit een voorlopig rapport van de federale overheid in de VS, waarover de New York Times dinsdag bericht. Het rapport wacht momenteel op goedkeuring door het Witte Huis. De VS bevestigde vrijdag formeel aan de Verenigde Naties dat het zich wil terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. 

"De Amerikanen ervaren tegenwoordig de gevolgen van de klimaatverandering", zegt het rapport, dat opgesteld werd door dertien agentschappen. De administratie van president Donald Trump keurde het rapport nog niet goed en maakte het ook nog niet publiek. Maar de New York Times kon het inkijken en publiceerde zelfs een kopie op haar website. 

Het document spreekt de beweringen van president Trump en zijn regering tegen dat het niet bewezen is dat de mens verantwoordelijk is voor de klimaatverandering. Zo wordt in het rapport gesteld dat verschillende studies aantonen dat menselijke activiteiten, en vooral de productie van broeikasgassen, de belangrijkste oorzaak zijn van recent geobserveerde klimaatverandering. “Het is extreem waarschijnlijk dat meer dan de helft van de stijging van de gemiddelde temperatuur wereldwijd sinds 1951 te maken heeft met menselijke invloed”, leest de New York Times, een boodschap in lijn met eerdere publicaties door het internationaal klimaatpanel IPCC.

Het ontwerprapport maakt onderdeel uit van een nationale evaluatie (National Climate Assessment) van de klimatologische omstandigheden in de VS en wordt om de vier jaar opgesteld. De Nationale Academie voor Wetenschappen heeft het ondertekend. De auteurs wachten nu nog op toestemming van Trumps administratie om het te publiceren.

De VS bevestigde vrijdag formeel aan de Verenigde Naties dat het zich wil terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Trump kondigde dit op 1 juni al aan. Hij beweert dat het nefast is voor de Amerikaanse economie. Hij sloot evenwel niet uit dat zijn land zich opnieuw aansluit bij het akkoord na heronderhandelingen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag ook dat het daartoe bereid blijft.
 

Bron: Belga / New York Times

Volg VILT ook via