nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.03.2018 Amerikaanse boeren lusten protectionisme Trump niet

Een groep Amerikaanse boeren die zichzelf ‘Farmers for Free Trade’ noemt, heeft een reclamecampagne gelanceerd om hun ongenoegen te uiten over de protectionistische handelskoers die president Trump vaart. “Een handelsbeleid dat de Amerikaanse export aan banden legt, is verwoestend voor de landbouweconomie in de VS”, zo klinkt het. De campagne komt er nadat verschillende belangrijke handelspartners van de VS gedreigd hebben met represailles als antwoord op de importtarieven op staal die Trump wil heffen.

Heel wat Noord-Amerikaanse boeren hebben het helemaal gehad met het protectionistische discours van president Trump, die recent aankondigde importtarieven op staal te willen heffen. Dat leverde hem een storm aan negatieve reacties op, en verschillende handelspartners lieten al weten vergeldingsmaatregelen te overwegen. Op die manier zou het zomaar kunnen dat de Amerikaanse landbouwers de export van maïs, sojabonen en vlees plots gedwarsboomd zien.

Om de president daarvoor te waarschuwen, lanceerde een collectief dat zichzelf ‘Farmers for Free Trade’ noemt een brede publiciteitscampagne via belangrijke nieuwskanalen als CNN en het Trump-gezinde Fox News. “Een handelsbeleid dat de Amerikaanse export aan banden legt, is verwoestend voor de landbouweconomie in de VS”, zo is te horen in één van de spotjes. De boodschap aan het adres van Trump is duidelijk: bescherm de vrijhandel in landbouwproducten in plaats van die handel in te perken.

Ook de Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca vreest voor een handelsoorlog met de  VS en daaruit voortvloeiende negatieve gevolgen voor de Europese agrarische sector. Secretaris-generaalPekka Pesonen uit zijn zorgen over de gevolgen van de importheffing op staal en aluminium in de VS. Het conflict tussen de EU en de VS over de handel in staal kan volgens Pesonen uit de hand lopen en gevolgen hebben voor de handel in agrarische producten. Hij pleit daarom voor onderhandelingsgesprekken tussen beide partijen, "zodat boeren niet de dupe worden van politieke spanningen".

Bekijk één van de spotjes hier

Bron: Boerenbusiness / eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via