nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.01.2018 Animal Rights klaagt varkensboer aan na VTM-uitzending

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights klaagt de Zedelgemse varkensboer Bart Vergote aan na de uitzending van het VTM-programma Cathérine. Dat laat de organisatie zelf weten. Volgens hen zijn er wetsinbreuken te zien op de beelden die geschoten zijn op het bedrijf van de varkenshouder. Het zou onder meer gaan over de biggenvaccinatie en het couperen van de varkensstaartjes. “Cathérine Moerkerke heeft inderdaad een zevental biggen gevaccineerd, maar daar gingen een uitvoerige uitleg en een handleiding aan vooraf”, zo verdedigt Vergote zich. “En voor het couperen heb ik een wettelijk attest van de dierenarts.” 

Varkenshouder Bart Vergote, die VTM-reporter Cathérine Moerkerke uitnodigde op zijn varkensbedrijf om aan te tonen dat veehouders “wel zorg dragen voor hun dieren”, houdt een aanklacht van dierenrechtenorganisatie Animal Rights over aan de uitzending van de reportage. De aflevering opent met beelden waarop te zien is hoe Vergote reporter Cathérine Moerkerke toelaat om biggen te vaccineren. Volgens Animal Rights een misdrijf omdat het moet gebeuren door een dierenarts.

Korte tijd later is ook te zien hoe biggenstaartjes worden afgesneden. "Boer Vergote gaat over tot het routinematig couperen van biggenstaartjes als preventieve maatregel tegen staartbijten”, aldus Animal Rights. “In het koninklijk besluit van 15 mei 2003 betreffende de bescherming van varkens is vastgelegd dat couperen niet routinematig mag gebeuren, maar enkel en alleen wanneer al kwetsuren zijn vastgesteld die wijzen op staartbijten”, aldus Animal Rights. “Het verbod op routinematig couperen is er niet voor niets gekomen. Onderzoek toont aan dat het een pijnlijke ingreep betreft die geen echte oplossing biedt.”

Volgens Animal Rights geldt er in België daarrond een gedoogbeleid, maar de dierenrechtorganisatie wil nu ook een handhavingsbeleid. Bij het begin van het nieuwe jaar kondigde bevoegd minister Ben Weyts aan dat 2018 een keerpunt wordt in de strijd voor meer dierenwelzijn. Voortaan zal in Vlaanderen streng opgetreden worden tegen dierenwelzijnsinbreuken. Animal Rights heeft haar raadsman Anthony Godfroid verzocht om bij de inspectiedienst Dierenwelzijn een klacht in te dienen tegen Vergote na de vermeende inbreuken. “Het is nu of nooit voor minister Weyts en zijn inspectiedienst om de dierenwelzijnswetten daadkrachtig te handhaven”, aldus voorzitster Nadine Lucas van Animal Rights.

Varkenshouder in kwestie Bart Vergote weerlegt de klachten. “Cathérine Moerkerke heeft inderdaad een zevental biggen gevaccineerd”, zo doet hij zijn verhaal. “Maar daar gingen een uitvoerige uitleg en een handleiding aan vooraf. We wilden haar op die manier doen inleven in de landbouwerstiel. Voor het couperen heb ik een wettelijk attest van de dierenarts. Zo vermijden we erger, want door staartbijten kunnen biggen kreupel worden en dan zitten we nog met een groter probleem. Dit is dus louter preventief. Andere chirurgische ingrepen, zoals tanden slijpen of castreren, doen we niet.”

“De diensten van Dierenwelzijn mogen gerust komen, want ook ik wil weten of alles correct verloopt”, aldus Vergote. “Ik draag dierenwelzijn heel hoog in het vaandel”, aldus Vergote. “Dit lijkt een heksenjacht. Het ergste is dat Animal Rights de confrontatie niet wil aangaan, noch overleg wil plegen. We werken goed samen met andere dierenrechtenorganisaties, zelfs Europese, en daardoor zijn er al verschillende goede maatregelen uit de bus gekomen en gerealiseerd. Maar Animal Rights wil niet wijken. Ze willen geen positieve evolutie in de veehouderij, wel een directe stopzetting.”

Bron: Belga

Volg VILT ook via