nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.11.2017 Animal Rights lost undercoverbeelden scharrelkippen

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft tijdens twee nachtelijke bezoeken aan een West-Vlaams eierbedrijf naar eigen zeggen een "bedrog met scharreleieren" vastgesteld. Scharrelkippen zaten volgens de organisatie dagenlang opgesloten in kooien, waarin dode, zieke en gewonde dieren werden gefilmd. "Scharreleieren zijn absoluut niet diervriendelijk", aldus Animal Rights. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft een inspectieteam naar het pluimveebedrijf in Wingene gestuurd en supermarktketen Lidl laat meteen weten dat het de samenwerking met het bedrijf onmiddellijk stopzet.

Na eerdere onthullingen van undercoverbeelden in een varkens- en runderslachthuis publiceert dierenrechtenorganisatie Animal Rights nu undercoverbeelden die werden geschoten bij een pluimveebedrijf in Wingene, waar volgens de dierenrechtenorganisatie 130.000 leghennen gehouden worden voor de productie van scharreleieren. Die worden verwerkt in bijvoorbeeld koekjes of mayonaise, of ze worden als verse scharreleieren verkocht in de supermarkt.

Animal Rights spreekt van kippen in kooien die besmeurd zijn met hun uitwerpselen en dode kippen die liggen te ontbinden tussen de levende dieren. Verder zijn op de beelden ook kippen te zien die een deel van hun pluimen hebben verloren of ziek zijn. De organisatie zegt niet specifiek één bedrijf te willen viseren. "We vermoeden dat de problematiek in de hele sector dezelfde is", aldus voorzitster Nadine Lucas. "Men wil met zo weinig mogelijk kosten zoveel mogelijk produceren, en dat gaat ten koste van het welzijn en de gezondheid van de dieren."

"We willen mensen ervan bewust maken hoe misleidend de term 'scharrelei' is", aldus nog Lucas. "Consumenten hebben het recht om te weten op welke manier het voedsel dat te koop ligt in de supermarkten, geproduceerd wordt." De dierenrechtenorganisatie pleit ervoor geen eieren meer te consumeren. "Er zijn genoeg plantaardige vervangers", luidt het. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts stuurde al een inspectieteam naar het scharrelkippenbedrijf.

De minister roept de landbouwsector op om hem te volgen in zijn strijd voor meer dierenwelzijn, zo niet vreest hij dat nog meer dergelijke beelden naar boven zullen komen. "Ofwel volgt de sector in het hoger leggen van de lat met betrekking tot dierenwelzijn, ofwel zal men ten onder gaan", aldus Weyts. "Want ook nu zal het betrokken bedrijf klanten verliezen en commercieel bloeden. We voeren ook het aantal inspecties met ons Inspectie Dierenwelzijn gestaag op." Dat je geen eieren meer mag eten vindt Weyts dan weer een brug te ver. "Je kan perfect tegen een aanvaardbare prijs en met respect voor dierenwelzijn kippen kweken en eieren produceren. Dat bewijzen talloze bedrijven in Vlaanderen elke dag."

Winkelketen Lidl zet intussen de samenwerking met het bewuste scharrelkippenbedrijf onmiddellijk stop. "De normen waaraan een scharrelei moet voldoen, zijn zeer duidelijk omschreven in het bestek", aldus Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt. "Als die met voeten worden getreden, is er geen samenwerking mogelijk." Lidl zegt wel dat het geen eieren verkoopt die afkomstig zijn uit de stallen die te zien zijn op de beelden. "Maar de beelden doen vermoeden dat er meer aan de hand is, waardoor we beslist hebben de samenwerking onmiddellijk te beëindigen." Lidl was in 2012 naar eigen zeggen de eerste Belgische retailer die verse kooieieren schrapte uit het assortiment.

Bekijk de beelden hier.

Bron: Belga

Beeld: Animal Rights

Volg VILT ook via