nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.01.2019 Animal Rights wil af van “horrorschuren”

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft nieuwe beelden naar buiten gebracht van de leefomstandigheden van leghennen in verrijkte kooien en scharrelstallen, die door de organisatie “horrorschuren” worden genoemd. De organisatie filmde de afgelopen maanden in Nederland, maar ook in een stal in Merksplas. Op zaterdag 12 januari houdt Animal Rights een protestactie voor de poort van het leghennenbedrijf in Merksplas. Met een petitie roept de organisatie Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts op om een einde te maken aan verrijkte kooien en scharrelstallen. Dat zijn de twee meest voorkomende huisvestingsvormen van legkippen in Vlaanderen.

De beelden in het bedrijf in Merksplas, dat 290.000 leghennen in verrijkte kooien houdt, zijn volgens Animal Rights opgenomen in december 2018. “Het meest schokkende is misschien wel de industriële aard waarop de honderdduizenden levende, voelend wezens achter tralies worden gehouden”, aldus de organisatie. “Lopende banden voeren in dit volledig geautomatiseerde systeem het voedsel aan en voeren uitwerpselen en eieren af. Veel hennen waren grotendeels kaal. Hier en daar lagen dode dieren in de kooien.”

“In kooisystemen worden veel dieren op een kleine oppervlakte gepropt zonder de mogelijkheid tot natuurlijk gedrag,” vertelt Els van Campenhout, campagnecoördinator van Animal Rights. “Door het leven op gaas treden er veel pootproblemen op, en vanwege de stress en het gebrek aan afleiding pikken de dieren elkaar volledig kaal.”

Sinds 2012 zijn legbatterijen verboden, maar voor Animal Rights maken verrijkte kooien (waar er per leghen een minimum van 750 cm² ruimte is in plaats van de vroegere 550 cm², en de kooien minimum 5 cm hoger zijn) geen verschil. “De beelden laten zien dat dit nog steeds op geen enkele wijze een dierwaardig bestaan oplevert,” aldus Van Campenhout. En volgens de organisatie is “ook het leed in scharrelschuren niet te overzien”, wijzend op zelfgemaakte beelden in scharrelstallen in Nederland.

In november 2018 maakte Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts bekend dat hij pleit voor een verbod op het houden van legkippen in verrijkte kooien en dat graag opgenomen ziet in het volgende regeerakkoord. Voor Animal Rights gaat dit niet ver genoeg. De organisatie, die ook mensen aanmoedigt om over te stappen op een volledig plantaardig dieet, wil een volledig verbod op kooisystemen en scharrelschuren. In 2017 waren er volgens Animal Rights in België 9,4 miljoen leghennen, en daarvan leefde 39,3 procent in kooien en 42,6 procent in scharrelstallen.

Op zaterdag 12 januari plant Animal Rights vanaf 13 uur een vreedzaam protest voor de poort van de stal in Merkplas. De organisatie eist de sluiting van het bedrijf, en ze zette ook een petitie op waarmee ze minister Weyts (en zijn Nederlandse tegenhanger Carola Schouten) oproept om alle bedrijven met kooisystemen en scharrelstallen te sluiten. Naar eigen zeggen heeft Animal Rights met de petitie al 25.000 handtekeningen verzameld.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Animal Rights

Volg VILT ook via