nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

06.01.2017 Ardo profileert zich met pesticidereductie groenteteelt

De Tijd toont veel belangstelling voor de strategie die de West-Vlaamse groenteverwerker Ardo toepast om gewassen te beschermen tegen belagers zonder opspoorbare pesticideresiduen achter te laten. Op vraag van de kritische consument én de overheid wil de Europese marktleider met ver doorgedreven wetenschap het pesticidegebruik bij zijn telers drastisch terugdringen. “Al vier jaar zijn wij bezig met dit project. In 63 procent van de groenten, de kruiden en het fruit dat we verwerken, zitten geen meetbare pesticideresten”, zegt operationeel directeur Bernard Haspeslagh. “Over drie tot vijf jaar willen we aan 90 procent zitten.” Voor een aantal gewassen, zoals pompoenen en courgettes, verhuisde Ardo de teelt naar een ander land met een geschikter klimaat zodat minder gewasbescherming nodig is.

Om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen bij de groentetelers terug te dringen, rekent diepvriesgroenteproducent Ardo vandaag vooral op zijn teeltbegeleiders. Zij adviseren omtrent de keuze voor een middel, de dosis en het moment van toepassing. Om de residuen die in het eindproduct zitten zo laag mogelijk te houden, zorgen deze ingenieurs ervoor dat pas geoogst wordt als de pesticiden afgebroken zijn.

Onderdeel van de strategie om chemische gewasbescherming te reduceren, is gewassen telen in het klimaat dat daarvoor het meest geschikt is. Ardo, dat fabrieken heeft in negen Europese landen, heeft herbekeken waar dat het best kan. “Onze pompoenen werden tot voor kort in België geteeld, maar nu in Oostenrijk en Portugal. Onze courgettes zijn naar Portugal verhuisd”, zegt operationeel directeur Bernard Haspeslagh. “Als groenten in het juiste klimaat geteeld worden, zijn minder pesticiden nodig.”

Wat Ardo vandaag doet, is naar verluidt nog maar het begin. In de toekomst wil het nog meer inzetten op technologie, bijvoorbeeld drones die beelden maken zodat gericht bespoten kan worden om een ziekte op een veld uit te roeien. Op termijn moet dat op plantniveau kunnen. Behalve minder bestrijdingsmiddelen zullen boeren dankzij doorgedreven bodemonderzoek en moderne (GPS-)technologie ook kunnen besparen op zaaigoed en meststoffen.

Financieel zou het volgens Haspeslagh een break-even-operatie zijn. “Boeren besparen geld doordat ze minder zaad, pesticiden en meststoffen nodig hebben. Dat geld investeren ze in duurdere technologie, die ze niet alléén maar gezamenlijk kunnen aankopen via telersverenigingen. Heel wat boeren willen op die manier werken omdat ze beseffen dat pesticiden steeds meer in de verdrukking komen.” Ardo investeert mee in bijvoorbeeld drones en ‘big data’ om zich via de teeltbegeleiders te verzekeren van de aanvoer van goede groenten, kruiden en fruit. De kwaliteit wordt immers op het veld gemaakt.

“Elk jaar belanden er andere categorieën pesticiden op de zwarte lijst”, zegt Haspeslagh. “In de toekomst zullen regeringen het zo goed als onmogelijk maken om pesticiden te gebruiken. We wachten niet op wettelijke bepalingen, maar bereiden ons er al op voor.” Voorzitter Philippe Haspeslagh ziet het ook als een manier om zich te profileren in de markt. “Wij, de voedingsbedrijven en de supermarkten waar we mee samenwerken zullen steeds meer de boodschap uitdragen dat onze producten geen pesticiden bevatten”, zegt hij.

Bron: De Tijd

Beeld: Ardo

Volg VILT ook via