nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.04.2015 Australische aardappelboer wil niet ongeremd produceren

In het westen van Australië zien aardappeltelers het niet zitten om afscheid te nemen van de aanbodregulering voor tafelaardappelen die er georganiseerd wordt door een overheidsorgaan. Eerst de minister van Landbouw en nu ook de Australische premier Colin Barnett hebben aangekondigd dat de aardappelproductie vanaf 2017 volledig vrij zou verlopen. Het stelsel ligt sinds vorig jaar onder vuur omdat het de concurrentie zou remmen, maar volgens de telers doet het zijn werk wel. De Potato Growers Association of Western Australia vreest dat kleine aardappeltelers de dupe worden van ongeremde productie.
Terwijl in Europa de quota voor de melkveehouderij zijn opgeheven en de meeste producenten daar niet rouwig om zijn, zien aardappeltelers het in Australië helemaal niet zitten om afscheid te nemen van de bestaande aanbodbeheersing. De overheid is dat systeem liever kwijt dan rijk na een aanbeveling van de kartelwaakhond in 2014.
 
De beperking van de vrije mededinging ligt moeilijk, maar een vereniging van een 100-tal aardappeltelers uit het westen van het land verklaart dat zij wil blijven vechten voor de potato marketing corporation. Dat is het overheidsorgaan dat het aanbod van tafelaardappelen reguleert door telers variëteiten en volumes toe te wijzen.
 
Minister van Landbouw Ken Baston verklaarde eerder dit jaar in het parlement dat de West-Australische aardappeltelers geen garanties hebben dat de overheid na 2017 het aanbod blijft beheersen. Premier Colin Barnett deed er nog een schep bovenop door te verklaren dat het aardappelstelsel moet verdwijnen tegen 2017.

Bron: Boerenbusiness / ABC Rural

Volg VILT ook via