nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.04.2014 Aziatische fruitvlieg bedreigt Limburgse fruitsector

De fruittelers in Limburg zijn ongerust over de Aziatische fruitvlieg. Dat beestje, dat door de zachte winter massaal aanwezig is, dreigt een deel van hun oogst te vernielen. Dat meldt TV Limburg. Het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden is samen met de federale overheidsdienst Volksgezondheid op zoek naar een oplossing. Dat gaat over vangen met vallen tot technieken om ze te doden. Binnenkort wordt er ook een nieuw onderzoeksproject opgestart in samenwerking met de volledige fruitsector.

De vrouwelijke Aziatische fruitvliegjes zijn gevaarlijk omdat ze eitjes kunnen leggen in fruit dat nog niet volledig rijp is. "Dat maakt dat fruit al beschadigd wordt nog voor het verkocht wordt en niet meer geconsumeerd kan worden", zegt Tim Beliën van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden. "Alle fruit met een zachte schil kan aangetast worden. We spreken van alle steenfruit en alle zachtfruit: bessen, kersen, aardbeien, ze kunnen allemaal geïnfecteerd worden", voegt hij toe.

De exotische vliegen overleefden de zachte winter. "Normaal worden ze grotendeels gedood tijdens de vriestemperaturen, maar die hebben we deze winter niet gehad", aldus nog Beliën. Hij heeft weet van boomgaarden in de Verenigde Staten en Zuid-Europa waar de oogst voor meer dan de helft beschadigd werden.

Meer info: TV Limburg

Bron: Belga / TV Limburg

Beeld: Martin Hauser

Volg VILT ook via