nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

16.03.2017 Baarle krijgt zelfvoorzienende wijk met eigen boerderij

In het Oost-Vlaamse Drongen verrijst binnenkort een nieuwe woonwijk met boerderij en zelfpluktuin die de bewoners mee zullen runnen. In totaal gaat het om 400 woningen verspreid over zo’n 16 hectare. Het project wordt in verschillende fases gerealiseerd, tegen 2030 moet de hele wijk af zijn. De boerderij zal draaien op het engagement van de bewoners. Ook een lagere school uit de buurt en een woon-zorgcentrum zullen betrokken worden bij de boerderij. 

Na Wijnegem krijgt nu ook het Oost-Vlaamse Drongen een nieuwe, zelfvoorzienende woonwijk met een boerderij. “De boerderij zal worden gerund door een landbouwer, die de bewoners van de wijk als enige afzetmarkt zal hebben”, aldus stadsarchitect Youri Vandenberghe, die het project samen met Stad Gent uitrolt. “De bewoners zullen de boerderij mee onderhouden en er hun groenten zelf kunnen plukken of ophalen in pakketten.”

In totaal moeten er verspreid over 16 hectare zo’n vierhonderd woningen verrijzen, al zal dat nog niet voor morgen zijn. “Tegen 2030 moeten alle huizen er staan”, aldus Vandenberghe. “Die komen er in verschillende fasen, in wijken van zo'n dertig à veertig woningen. Daarvan zullen tot 85 procent sociale huur- en koopwoningen zijn. Daarvoor zorgen de sociale huisvestingsmaatschappijen De Volkshaard en Merelbeekse Sociale Woningen, voor de andere woningen zal een beroep worden gedaan op private bouwondernemingen.”

De boerderij zou er al in de eerste fase komen. “Die boerderij moet in een eerste fase draaien op het engagement van de omwonenden die er nu al zijn”, zo klinkt het. “We willen ook het woon-zorgcentrum Leiehome en de lagere school Don Bosco bij dit project betrekken. We denken aan een boerderijschool, waar kinderen wekelijks een dagje naartoe kunnen om les te krijgen. Over planten bijvoorbeeld, maar ook wiskunde en Frans. Een andere piste is een nieuw kinderdagverblijf. Ook daar is nood aan in Baarle.”

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via