nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.08.2018 Bayer neemt van Monsanto ook 8.000 schadeclaims over

In de Verenigde Staten zijn er al zowat 8.000 schadeclaims neergelegd tegen Monsanto, de producent van de populaire onkruidverdelger RoundUp. Een rechtbank in California veroordeelde Monsanto begin deze maand om 289 miljoen euro schadevergoeding te betalen aan een tuinman die Roundup had gebruikt en leed aan een terminale kanker. Volgens de volksjury had Monsanto te weinig gewaarschuwd voor de gevaren. Bayer, de nieuwe eigenaar van Roundup, maakt zich sterk dat de actieve stof glyfosaat veilig is voor gebruik en de Johnson-zaak van geen tel is voor de uitkomst van alle andere rechtszaken.

Monsanto wordt overgenomen door het Duitse Bayer voor 54 miljard euro. Die laatste neemt activiteiten en producten over die commercieel een succes zijn, maar voelt nu ook de maatschappelijke weerstand tegen Monsanto in het algemeen en Roundup in het bijzonder.

De beslissing van een volksjury in de Johnson-zaak deed het aandeel van Bayer op de beurs kelderen. Eind juli waren er in totaal 8.000 claims van eisers die de veiligheid van glyfosaat in vraag stellen. Bayer-topman Werner Baumann gaf dat cijfer vrij tijdens een conference call. Hij leek er niet veel belang aan te hechten: “Het hoge aantal is niet indicatief voor de gewichtigheid van de rechtszaken.”

De Duitse chemiereus blijft het product RoundUp verdedigen. Baumann: “Landbouwers gebruiken glyfosaat al meer dan 40 jaar op een veilige en effectieve manier. De veiligheid van de actieve stof wordt ondersteund door meer dan 800 wetenschappelijke studies, waarbij de conclusie telkens is dat glyfosaat veilig gebruikt kan worden en geen kanker veroorzaakt.” Hij hoopt dat een rechter in beroep de recente uitspraak vernietigt “omdat de beslissing van een volksjury in één zaak niets verandert aan de conclusie van wetenschappers en autoriteiten dat glyfosaat veilig is”.

Glyfosaat is wereldwijd het meest ingezette herbicide. In eigen land gebruiken landbouwers het vooral om tijdelijk grasland en hardnekkige onkruiden te vernietigen zodat de volgteelt een ‘schone’ start kan maken.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via