nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.08.2017 Belg chauvinistisch over vlees

Meer dan negen op de tien Belgen (96%) eet graag een stukje vlees, maar slechts één op vier (25%) eet dagelijks vlees. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van iVox in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. Waarom eet de Belg vlees? Bij 58 procent van de vleeseters is dat omdat ze het lekker vinden. Bovendien kopen we dat vlees graag lokaal: van de consumenten die in de winkel op herkomst letten, kiest een absolute meerderheid (95%) voor Belgisch vlees.

Een nieuw iVox-onderzoek bij 1.000 Belgen in opdracht van VLAM peilt naar het consumptiegedrag omtrent vlees. In Vlaanderen eet 91 procent van de bevolking minstens tweemaal per week vlees. In Wallonië is dat 83 procent, in Brussels slechts 70 procent. Wat duidelijk blijkt uit de enquête is dat Belgen erg bewust zijn over wat ze eten: meer dan de helft (55%) staat erg kritisch ten opzichte van zijn maaltijden, een stijging met 13 procent in vergelijking met 2012.

Bijna alle ondervraagden die rekening houden met de herkomst van een product tijdens het winkelen (95%), kiezen voor vlees van Belgische bodem. Belgen zoeken in de winkel ook steeds vaker naar Belgisch vlees: ongeveer de helft (49%) zal in de winkel de oorsprong van het vlees op de verpakking nakijken. Dat is een stijging met 12 procent ten opzichte van 2012.

Ongeveer drie op de vijf (58%) Belgen eten vlees omdat ze het lekker vinden. De smaak domineert onze keuze voor vlees. Dat bevestigt ook de manier waarop we vlees kopen in de winkel: 96 procent kiest voor een stukje vlees omdat het er smakelijk uitziet. Meer dan acht op de tien (83%) vindt het belangrijk hoe het stuk vlees versneden is. Behalve smaak is ook gezondheid een belangrijke reden om vlees te eten. Ruim twee derde (68%) vindt dat vlees thuishoort binnen een evenwichtig voedingspatroon. Dat cijfer is met 11 procent gestegen sinds 2012.  

Bron: VLAM

Beeld: Veeteelt Vlees

Volg VILT ook via