nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.10.2016 Belg is meest regelmatig groente- en fruiteter in EU

Meer dan acht op de tien Belgen eten elke dag minstens één portie fruit of groenten. Daarmee zijn we de meest regelmatige groente- en fruiteters in de Europese Unie, zo blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Meer dan een derde van de EU-bevolking (15 jaar en ouder) blijkt niet dagelijks fruit of groenten te eten. In Roemenië en Bulgarije is dat zelfs meer dan de helft. In België geeft slechts 16,1 procent aan niet elke dag minstens één portie fruit of groenten te nuttigen.

Op basis van cijfers uit de European Health Interview Survey bracht Eurostat ter gelegenheid van Wereldgezondheidsdag op 16 oktober de fruit- en groenteconsumptie van de doorsnee Europeaan in kaart. Daaruit blijkt dat 16,5 procent van de Belgen niet dagelijks minstens één portie fruit of groenten eet. Portugal (20,7%) en het Verenigd Koninkrijk (21,3%) volgen op plaats twee en drie.

De Britten blijken wel de grootste consumenten van groenten en fruit. Een op de drie van hen zegt elke dag minstens vijf porties te verorberen. In België is dat 12,7 procent. Het EU-gemiddelde bedraagt 14,1 procent. Nog een vaststelling: mensen met een hogere opleiding eten meer groenten en fruit. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om elke dag minstens 400 gram fruit en groenten te consumeren. Daar zijn bijvoorbeeld aardappels niet bijgerekend. 

Bron: Belga/Eurostat

Volg VILT ook via