nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.08.2017 Belg moet 2,4 uur werken voor 1 kilo rundvlees

De Belg die een minimumloon verdient, moet 2,4 uur werken voor 1 kilogram rundvlees. Voor een Indonesiër is dat 23,6 uur en voor een Deen maar 1 uur. Dat en veel meer blijkt uit een Meat Price Index die een Britse startup liet opstellen. Vlees is het duurst in Zwitserland en het goedkoopst in Oekraïne. In ons land ligt de vleesprijs zo’n 32 procent hoger dan het wereldgemiddelde. Verder is er ook de vaststelling dat naast prijs ook culturele overtuigingen, religie, socio-economische status en etnische verschillen een sterke invloed kunnen hebben op de vleesconsumptie.

Wereldmagazine MO* bericht over een opmerkelijke publicatie. De Britse startup Caterwings bestelde bij wetenschappers een studie die wereldwijd de prijzen van vlees vergelijkt. Maar wat voor het bedrijf een eenvoudige kostprijsindex is voor marktonderzoek, blijkt heel interessante gegevens te bevatten over de wereldwijde vleesconsumptie. Om te beginnen zijn er de gigantische verschillen qua vleesconsumptie. Terwijl Indiërs jaarlijks gemiddeld 4,4 kilo vlees eten is dat in Australië liefst 111,5 kilo. België schommelt er met 76,9 kilo ergens tussenin.

Verder blijkt ook dat de vleesprijzen enorm kunnen verschillen. In Zwitserland is vlees maar liefst 142 procent duurder dan het wereldgemiddelde, terwijl het in Oekraïne 52 procent goedkoper is. In België is vlees 31,66 procent duurder dan het wereldgemiddelde. Door verschillende inkomensniveaus is vlees niet overal even toegankelijk. Zo moet een Deen een uur werken aan het minimumloon voor een 1 kilo rundvlees, maar een Indonesiër liefst 23,6 uren. In België zijn dat 2,4 uren. 

Lees het volledige artikel hier en bekijk de Meat Price Index hier

Bron: MO*

Volg VILT ook via