nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.06.2015 België is bestemming nummer 1 voor Nederlandse aardbei

Uit cijfers van het Nederlandse statistiekbureau CBS blijkt dat onze noorderburen vorig jaar een topoogst aardbeien kenden. In totaal werden er 54 miljoen kilo aardbeien geplukt, drie miljoen kilo meer dan in 2013. Daarvan was 30 miljoen kilo of bijna zestig procent voor het buitenland bestemd. Een groot deel daarvan gaat naar België, wat zich laat verklaren door de rechtstreekse aanvoer op Belgische veilingen vanuit de grensstreek. De meeste Nederlandse aardbeien komen uit serres en plastic tunnels in de provincie Noord-Brabant.

In Nederland is de aardbeienteelt onder glas en in tunnels toegenomen van 170 hectare in 1998 tot 350 hectare in 2014. Het areaal aardbeien in volle grond nam in dezelfde periode maar bescheiden toe, van 1.357 hectare tot 1.456 hectare. Van de beschutte teelten werd er 29 miljoen kilo aardbeien geplukt, ruim een verdubbeling vergeleken met 1998. Door de teelt in substraat, de klimaatsturing in de serre en de hogere oogstfrequentie kunnen er in een beschutte teelt bijna vijfmaal meer aardbeien geplukt worden dan in volle grond.

Aardbeienteelt vind je in Nederland vooral in de provincie Noord-Brabant die grenst aan ons land. Daar situeert zich 79 procent van het totale areaal. De gemeente Zundert staat bekend als het epicentrum van de Nederlandse aardbeienteelt. Onze noorderburen eten 23 miljoen kilo aardbeien zelf op, voor een deel vers en voor een deel verwerkt in bijvoorbeeld gebak. De overige 30 miljoen kilo aardbeien worden vooral naar landen binnen Europa uitgevoerd. Veertig procent ging in 2014 naar België, 15 procent naar Noorwegen, 15 procent naar Duitsland en 10 procent naar het Verenigd Koninkrijk. Naar exportwaarde gemeten, is de aardbei de vierde belangrijkste groente van Nederland. Alleen tomaat, paprika en komkommer doen nog beter.

Op onze vraag verduidelijkt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het grote aandeel Nederlandse aardbeien dat bestemd is voor België niet wil zeggen dat ze ook allemaal in ons land geconsumeerd worden. “De belangrijke productielocaties voor aardbeien liggen in de grensstreek. Voor veel Nederlandse aardbeientelers is de veiling in België vaak dichterbij dan een Nederlandse veiling”, klinkt het. Veiling Hoogstraten verhandelt circa tien miljoen kilo aardbeien die vanuit Nederland worden aangevoerd, bevestigt sales & marketing manager Jan Engelen.

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via