nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.07.2017 België legt Franse etikettering op tafel EU-ministers

België wil de nieuwe Franse regels voor etikettering, waardoor producenten de exacte oorsprong van vlees en zuivel op de etiketten van voedingswaren moeten vermelden, aankaarten op de volgende bijeenkomst van de Europese landbouwministers. Ons land vreest voor een protectionistische stuiptrekking bij de Fransen en wijst erop dat de Belgische export van melk richting zuiderburen al een impact ondervindt.

Frankrijk kreeg vorig jaar groen licht van de Europese Commissie om twee jaar lang een verplichte oorsprongsetikettering voor melk en vlees in voedingswaren uit te testen. Franse producenten van bijvoorbeeld kaas en charcuterie moeten sinds 1 januari 2017 de exacte oorsprong van de melk en het vlees in hun producten op het etiket aanduiden.

Volgens de Belgische autoriteiten zijn de Franse voedingsproducenten daarom meer geneigd om melk en vlees van eigen bodem te gebruiken. De export van melk naar Frankrijk zou in de lente van 2016 – toen de maatregel werd aangekondigd – al meteen met 17 procent gedaald zijn in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat stellen de Belgische ministers in een nota die het Franse persagentschap AFP kon inkijken. De export naar Nederland of Duitsland is wel gelijk gebleven, klinkt het nog.

“Zoals België en een aantal andere lidstaten hadden verwacht, hebben de maatregelen een impact op de interne markt”, besluit de nota. Ons land roept de Europese Commissie nu op om een impactstudie te maken over het effect van de Franse maatregel, en plaatst het thema op de agenda van de volgende EU-ministerraad Landbouw. Die vindt volgende week maandag en dinsdag plaats in Brussel. 

Bron: Belga

Volg VILT ook via