nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.06.2016 Belgisch Alco Bio Fuel koopt Rotterdamse ethanolfabriek

De failliete ethanolfabriek van Abengoa in het Rotterdamse havengebied gaat over in Belgische handen. De vestiging, één van de grootste fabrieken in haar soort in Europa, maakt een doorstart onder de vleugels van sectorgenoten Alcogroup, Vanden Avenne Commodities en Vandema. De Rotterdamse productiefaciliteit werd vorige maand bankroet verklaard als gevolg van financiële problemen bij het Spaanse moederbedrijf Abengoa. Alco Bio Fuel verdriedubbelt zo zijn capaciteit.

De capaciteit van de Gentse bio-ethanolproducent Alco Bio Fuel - die gecontroleerd wordt door de Belgische bedrijven Alcogroup, Vanden Avenne Commodities, Vandema en AVEVE - stijgt van 250.000 naar 700.000 kubieke meter door de aankoop van een bio-ethanolfabriek in Rotterdam. Die stond te koop omdat de vorige eigenaar, het Spaanse Abengoa, in financiële problemen zit. De onderneming uit Sevilla, die is gespecialiseerd in biobrandstoffen, worstelt met een hoge schuldenlast en balanceerde hierdoor eerder dit jaar zelf op de rand van het faillissement.

“Dit was een opportuniteit”, zo klinkt het bij de overnemer. “Het is veel goedkoper een bestaande fabriek te kopen dan de capaciteit uit te breiden door zelf een nieuwe fabriek te bouwen”, aldus Charles-Albert Peers, CEO van Alcogroup. “Bovendien is de fabriek nog vrij nieuw, want ze werd pas in 2010 in gebruik genomen.” Het Belgische bedrijf neemt het management en het personeel van de Rotterdamse fabriek mee over. “De 83 mensen die er werken hebben veel expertise”, zegt Peers.

Jobs zullen er dus niet sneuvelen, maar de Belgen zullen de fabriek wel efficiënter maken. “Bio-ethanol maken in de Rotterdamse fabriek kost 20 procent meer dan bio-ethanol maken in onze fabriek in Gent. Dat komt doordat er te veel energie verloren gaat bij de manier waarop de Rotterdamse fabriek nu werkt. We zullen de haperingen in de komende twee jaar uit het productiesysteem halen. Daardoor zal de winstgevendheid toenemen.”

Door de overname wordt Alco Bio Fuel de op één na grootste producent van bio-ethanol in Europa. De omzet van Alcogroup stijgt door de aankoop van 800 miljoen euro naar 1,1 miljard euro. Over de winst en over hoeveel het betaald heeft voor de Rotterdamse fabriek, wil het bedrijf niets kwijt. Alcogroup is de hoofdrolspeler bij Alco Bio Fuel. Het heeft 51 procent van de aandelen in handen. Vandema en Vanden Avenne controleren 29 procent van de aandelen. Twintig procent is in handen van toeleverancier AVEVE. 

Bron: De Tijd/Belga

Beeld: Google Street View

Volg VILT ook via