nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.05.2017 Belgische CO2-uitstoot met 0,6 pct gedaald in 2016

De Europese uitstoot van CO2 afkomstig uit fossiele brandstoffen is het afgelopen jaar lichtjes gedaald met 0,4 procent in vergelijking met 2015. De CO2-uitstoot draagt in belangrijke mate bij aan de klimaatverandering en is goed voor ongeveer 80 procent van alle broeikasgassen. België scoort met een daling van 0,6 procent net iets beter dan het Europese gemiddelde. Het aandeel van ons land in de totale uitstoot van de Europese Unie bedraagt 2,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

De uitstoot van CO2 door een land wordt bepaald door klimaatvoorwaarden, economische groei, bevolkingsgrootte, transport en andere industriële activiteiten. Verschillende Europese initiatieven mikken op een reductie van de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Uit cijfers van het statistische bureau van de EU, Eurostat, blijkt dat de CO2-uitstoot globaal genomen lichtjes gedaald is in Europa. Best scorend land is Malta dat in 2016 18,2 procent minder CO2 uitstootte. Ook Bulgarije (-7%) en Portugal (-5,7%) scoren goed. Met een daling van de uitstoot met 0,6 procent neemt ons land een elfde plaats in.

De top drie van slechtst scorende landen wordt aangevoerd door Finland met een groei in de uitstoot van 8,5 procent. Cyprus volgt met zeven procent en vervolgens komt Slovenië met een stijging van 5,8 procent. Als we kijken naar het aandeel CO2-uitstoot in de hele Europese Unie, dan zien we dat Duitsland goed is voor bijna een kwart van de totale Europese uitstoot (22,9%). Op de tweede plaats staat het Verenigd Koninkrijk met een aandeel van 11,7 procent en de top drie wordt vervolledigd door Italië met een aandeel van 10,7 procent. Het aandeel van België bedraagt 2,5 procent.

Meer informatie: CO2-emissions in EU 2016

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via