nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.11.2014 Belgische en Europese aardappeloogst op recordhoogte

De Belgische aardappelproductie voor 2014 wordt geraamd op 4,26 miljoen ton. Dat is 18 procent meer dan in 2013 en ligt hoger dan de productie tijdens het recordjaar 2011. Dat meldt Boerenbond, dat zich baseert op cijfers van het Interprovinciaal Proefcentrum voor Aardappelteelt. Ook in andere grote aardappelproducerende Europese landen worden hoge productiecijfers gehaald. Enkel de prijzen laten voorlopig nog te wensen over.

2014 is een boerenjaar voor de aardappeltelers, althans wat de oogst betreft. De recordproductie in ons land is deels het gevolg van een stijging van het aardappelareaal met 5.000 ha tot 81.400 hectare. Daarnaast was de opbrengst als gevolg van de goede weersomstandigheden hoger dan anders. De aardappelsoort bintje bijvoorbeeld liet een eindopbrengst van 52 ton per hectare noteren, wat 3 ton meer is dan het gemiddelde van de afgelopen jaren.

In Nederland zouden de aardappeltelers dit jaar afklokken op een opbrengst van 3,8 miljoen ton. Dat is een toename met 347.000 ton, of 10 procent meer dan vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd een gemiddelde hectareopbrengst van 51,7 ton gerealiseerd. Voor kleigronden is dat 52,8 ton, zandgronden blijven steken op 49,6 ton per hectare.

Ook in de rest van de EU worden hoge productiecijfers in het vooruitzicht gesteld. In de 28 landen van de EU wordt de oogst geraamd op 58,39 miljoen ton, 7,7 procent meer dan vorig jaar. In de vijf belangrijkste aardappelproducerende landen (Nederland, Duitsland, VK, Frankrijk en België) wordt een productie van 24 miljoen ton (+16%) voorspeld. De hogere productie is voor drie kwart het gevolg van een betere opbrengst en voor de rest het effect van het gestegen areaal.

Bron: Boer&Tuinder/Belga

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via