nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.02.2018 Belgische melkveehouders aan de deur gezet

Melkveehouders die hun melk leverden aan het Wommelgemse Bonimilch moeten op zoek naar een nieuwe afnemer, nadat de Belgische klanten van de Berliner Milcheinfuhr Gesellschaft (BMG) enkele weken geleden al een soortgelijke boodschap kregen. Het Nederlandse Boerderij vergelijkt de afnamezekerheid in Nederland met de situatie in België en stelt vast dat “de grotere bedrijven steevast de scherven kunnen opruimen”.

De afnamezekerheid is ons land niet altijd gegarandeerd, zo stelt Boerderij vast. Dat merken de melkleveranciers van BMG en sinds kort ook Bonimilch. Ze kregen vorige week te horen dat hun melkinkoper per direct stopt met het ophalen van melk. Bonimilch-directeur Koen Lambrechts liet weten dat gezondheidsklachten aan de basis liggen van de beslissing. “Het moest van mijn dokter”, aldus Lambrechts. “Als ik doorging, zaten de boeren misschien toch ook opeens zonder ophaling. Mijn gezondheid gaat voor de boeren.”

“Bonimilch is een bedrijfje zoals er nog enkele meer zijn in België: klein, kwetsbaar en volgens de grotere zuivelbedrijven niet helemaal stabiel en/of betrouwbaar”, zo luidt de analyse in Boerderij. “Als er iets gebeurt, kunnen de grotere bedrijven de scherven opruimen.” Er wordt verwezen naar de gedragscode waaraan de Belgische melkverwerkers die bij BCZ zijn aangesloten moeten voldoen inzake fatsoenlijke omgangsvormen en voorspelbaar gedrag. Zo’n 98 procent van alle Belgische melk zit bij BCZ-leden, de melk van zowel Bonimilch als BMG hoort daar niet bij. 

Volgens Lambrechts heeft ongeveer de helft van de 50 leveranciers een nieuwe afnemer gevonden, de rest zoekt nog. Lambrechts werd als melkleverancier zelf ooit op straat gezet: in 2009 toen Van Bakel de handdoek in de ring gooide. BMG gaf nog geen officiële verklaring voor zijn beslissing, maar klaagde in een brief aan de Duitse afnemers wel over het overaanbod op de melkmarkt en over een toenemend aantal verwerkers dat strafkortingen toepast voor te hoge melkleveranties. Zelf betaalt het de boeren sinds 1 januari een basisprijs van 20 cent per kilo. Het restant van het melkgeld komt later. 

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via