nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.06.2017 Belgische veilingen in trek bij Nederlandse tuinders

De voorbije jaren hebben steeds meer Nederlandse tuinders gekozen voor een Belgische veiling om hun groenten en fruit te verkopen. Ze krijgen op een Belgische veiling een betere prijs voor hun producten, bevestigt het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) nadat de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad het verhaal bracht van de Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost Nederland, kortweg ZON, die af te rekenen heeft met een forse daling van haar leden.

De veiling uit Venlo, in Nederlands-Limburg, heeft het al jaren moeilijk, onder meer omdat vele tuinders uit de regio overstappen naar een Belgische veiling. "Telers stapten over omdat Belgische veilingen betere voorwaarden boden. Of ze gingen zelf op zoek naar vaste afnemers", zegt directeur Michel Van Ginkel in de krant. Zijn coöperatie had in 2008 ongeveer 460 leden, maar daar blijft nu minder dan de helft van over. "Het afgelopen decennium is er voor 100 miljoen euro aan omzet verdwenen naar België."

"De uittocht moet stoppen", vindt Van Ginkel. Zijn belangrijkste opdracht: ZON moet het vertrouwen zien terug te winnen. Eind 2014 werd hij door ZON aangetrokken om de veiling beter op de kaart te zetten. Dat valt niet mee, want de tuinbouwsector is zeer versnipperd. Nederland kent grote afzetcoöperaties als The Greenery, Fruitmasters en Veiling Zaltbommel en daarnaast tientallen telersverenigingen. Ook zijn er grote commerciële partijen die handelen in groente en fruit. Door de uittocht van leden-telers is de directe veilingomzet van ZON inmiddels gezakt naar 265 miljoen euro en verlieslatend.

Philippe Appeltans, algemeen secretaris bij het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties, bevestigt de trend. "Ik kan bevestigen dat steeds meer groenten- en fruittelers, die ‘samen naar de markt gaan', gecharmeerd zijn door de manier waarop we werken. Enerzijds is er de transparantie, anderzijds de mix van verkoopssystemen", klinkt het. "Wij combineren de contractuele verkoop, dus afspraken met de afnemer, met de klokverkoop, waarbij we de Europese vraag koppelen aan het aanbod."

Die aanpak leidt volgens VBT tot betere prijzen. "Voor dezelfde kwaliteit van groente en maatsortering, liggen de prijzen die wij uit de markt halen bij ons in België over een langere periode gemiddeld tien procent hoger dan in Nederland", stelt Appeltans. Volgens hem is de overloop van Nederlandse tuinders naar Belgische coöperaties al enkele jaren aan de gang. “Zij komen zich spontaan aanbieden en worden zo lid van de coöperaties”, klinkt het. Vaak gaat het om Coöperatie Hoogstraten of BelOrta uit Sint-Katelijne-Waver, aldus Appeltans.

Bron: Belga

Volg VILT ook via