nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.10.2017 BelOrta breidt belichte tomatenteelt verder uit

Steeds meer raakt de Belgische consument gewend aan een lokaal tomatenaanbod het hele jaar rond. BelOrta, de grootste tuinbouwveiling van het land, zet sterk in op een permanent tomatenaanbod van eigen bodem en zag zijn belichte tomatenteelt dit jaar met 28 procent toenemen. “Ons voordeel ten opzichte van Zuid-Europa is dat we een sterke kwaliteitsgarantie hebben en vooral jaarrond beschikbaar zijn”, aldus Maarten Verhaegen van BelOrta. 

Vroeger was het ondenkbaar, maar dankzij de hoogtechnologische belichte glastuinbouw van vandaag vindt u een heel jaar rond tomaten van eigen bodem in de winkel. Belgische tomaten in de winter worden het nieuwe normaal, zo lijkt het, en daar speelt tuinbouwveiling BelOrta gretig op in. Het zag zijn belicht tomatenareaal ten opzichte van vorige winter met 28 procent stijgen, van 36 naar 46 hectare. Ook de tijd van één, twee of hooguit drie tomatenkeuzes in de winkel is al even voorbij. Deze winter biedt de veiling in totaal liefst zeven verschillende segmenten aan, geteeld volgens het Flandria-lastenboek.

“Door de centrale ligging van BelOrta kunnen onze tomaten op heel korte tijd op hun bestemming geraken”, aldus Maarten Verhaegen van BelOrta. “Dankzij de belichte teelt kunnen we bovendien jaarrond verse en lokale producten leveren, en we merken dat de consument dat waardeert. Men heeft het vaak over de Spaanse tomaten die gerijpt zijn onder de zon, maar men vergeet wel eens dat smaak meer is dan enkel de zon: ook bijvoorbeeld het substraat en ander factoren die door de teler gestuurd kunnen worden, spelen een rol. Bovendien liggen onze lokale tomaten kraakvers in de winkel, gerijpt aan de plant, terwijl de Spaanse groen geplukt worden. We merken overigens dat de aanvoer vanuit Spanje na het rampseizoen vorig jaar minder groot is, was voor onze telers uiteraard positief nieuws is.”

“Wat het winteraanbod betreft zijn er variëteiten die het hele jaar door verkopen en andere die je in de winter minder snel zal vinden, denk aan de coeur de boeuf”, gaat Verhaegen verder. “In de winter kosten de tomaten een heel klein beetje meer, maar de consument zal het nauwelijks merken. Wat de productie betreft verwelkomen we enkele nieuwe telers in ons winteraanbod. Ook bij de telers groeit het besef dat er muziek zit in belichte teelt. De areaaluitbreiding is zowel te danken aan telers die hun belicht tomatenareaal uitbreiden als telers die er voor het eerst mee starten. Ook met komkommers wordt al geëxperimenteerd, maar die worden voorlopig nog te goedkoop ingevoerd uit het zuiden.” 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: BelOrta

Volg VILT ook via