nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.06.2018 Beschermen automatische netten straks perenoogst?

Weersvoorspellingen kunnen fruittelers slapeloze nachten bezorgen: een fikse hagelbui kan in enkele minuten voor gigantische economische schade zorgen. Meer en meer beschermen fruitboeren hun fruitbomen met hagelnetten die grote averij moeten voorkomen. Een nieuwe generatie netten doet nu zijn intrede: automatische netten, die zelfs aangesloten kunnen worden op de 'buienradar'. "Voor fruit zoals appels is er al een goede oplossing," aldus Dany Bylemans van het Proefcentrum Fruit, “maar voor peren kan dit een doorbraak zijn.” 

Automatische netten zouden het leven van perentelers een stukje makkelijker kunnen maken. "Voor fruit zoals appels is er al een goede oplossing", aldus directeur Dany Bylemans van het Proefcentrum Fruit. “Bij appels hangen we gewoon netten boven de boomgaard. Die vangen de zware hagel op, zodat de oogst beter beschermd is. Voor peren is dat veel minder evident. Je hebt al donkere en zware netten nodig om het fruit te beschermen, en peren hebben voldoende licht nodig.”

“We kunnen de netten daardoor niet permanent boven de perenbomen hangen”, aldus Bylemans. “Enkel bij hagel moeten ze de oogst beschermen, nadien moeten ze telkens weer weg. Daarom hebben we nu automatische netten ontwikkeld. Die gaan elektronisch dicht als er noodweer voorspeld is, en ze schuiven weer open als de storm voorbij is. Het systeem kan bediend worden via de smartphone van de landbouwer, maar je kan het in de toekomst evengoed aansluiten op de buienradar." 

Bron: Het Laatste Nieuws

Beeld: pcfruit

Volg VILT ook via