nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.08.2017 "Betere vooruitzichten zomergewassen door mild weer"

In grote delen van Zuid-, Centraal- en Oost-Europa hebben de hoge temperaturen en de lage neerslaghoeveelheden van juni zich doorgezet in juli en het begin van augustus. In West- en Noord-Europa hebben de mildere temperaturen en hogere neerslag de zomergewassen goed gedaan, maar werd de graanoogst hier en daar wel bemoeilijkt door hevige regenval en worden vragen gesteld bij de graankwaliteit. Dat blijkt uit de ‘gewasmonitor’ van de Europese Commissie. 

Het beeld van de Europese zomer 2017 was erg verschillend: terwijl grote delen van Zuid-, Centraal- en Oost-Europa kreunden onder hittegolven kregen Duitse, Deense, Britse en ook sommige Nederlandse landbouwers in juli en augustus bovengemiddelde hoeveelheden regen te verwerken. Vooral in grote delen van Duitsland en het oosten van Polen werd de oogst daardoor flink gehinderd en zou er ook een mogelijke impact zijn op de graankwaliteit. Spanje en Italië kregen af te rekenen met uitzonderlijke droogte, en in grote delen van Zuid-Europa, de Balkan en Centraal-Europa kwamen daar ook nog eens hittegolven bovenop.

Uitzonderlijke hittegolven werden waargenomen op het Iberisch schiereiland, in het zuidoosten van Frankrijk, in Italië, Roemenië, Hongarije, de Balkan, Oekraïne, Turkije en het zuiden van Rusland. In de meeste van deze regio’s lag het aantal hete dagen – met een maximumtemperatuur boven de 30 graden – zeven tot twintig hoger dan normaal en op de warmste dagen werden temperaturen bereikt tot 37 en op sommige plaatsen zelfs 47 graden. De langste hittegolven en de hoogste temperaturen werden opgetekend in het zuiden van Spanje.

Wat de graanoogst betreft viel die in Frankrijk, België en het westen van Duitsland zo’n twee weken vroeger dan in een gemiddeld jaar, aldus het MARS bulletin van het Joint Research Centre. Specifiek voor de lage landen noteerde het JRC bovengemiddelde temperaturen in juli en temperaturen die iets onder het gemiddelde liggen in augustus. Over het algemeen ziet het JRC voor de lage landen gemiddelde neerslagwaarden, met een expliciete uitzondering voor het westelijke deel van België, waar de neerslag uitbleef. Ook de kritieke watervoorraden in ons land worden vermeld.

Lees het volledige rapport, inclusief oogstcijfers, hier.  

Bron: JRC

Volg VILT ook via