nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.01.2017 Bib KUL telt binnenkort 8.000 extra aardappelrassen

De bibliotheek van het Laboratorium voor Tropische Plantenteelt van de KU Leuven wordt binnenkort verrijkt met 8.000 aardappelvariëteiten afkomstig van het International Potato Center in Peru. Dat maakte professor Rony Swennen bekend in de marge van de viering van het 30-jarig bestaan van de indrukwekkende bananencollectie die het centrum uitbouwde. Met die collectie wil Hein Deprez, de sterke man achter Greenyard, aan de slag om een nieuwe bananensoort te ontwikkelen als alternatief voor de geteisterde Cavendish-banaan. 

Het Laboratorium voor Tropische Plantenteelt van de KU Leuven herbergt een enorme collectie bananenvariëteiten. De collectie, die ondertussen erkend is als werelderfgoed en onder de paraplu van de VN terechtgekomen is als de "Bioversity Musa Germplasm International Transit Centre", omvat momenteel 1.536 van de circa 2.000 bestaande bananenvariëteiten. De bibliotheek kondigde overigens ook aan dat de collectie binnenkort verrijkt wordt met 8.000 aardappelvariëteiten afkomstig van het International Potato Center in Peru.

De wetenschappers bestuderen de variëteiten om planten te selecteren die de bananenteelt productiever, resistenter en duurzamer te maken. De afgelopen decennia werden in totaal 17.000 plantenstalen opgestuurd naar ngo's, universiteiten, ministeries van landbouw of bedrijven in 107 verschillende landen die op zoek waren naar een banaan met specifieke eigenschappen. Met een jaarlijkse productie van 145 miljoen ton en een economische waarde van 41 miljard euro zijn bananen overigens het vierde belangrijkste voedselgewas ter wereld.

"We werken niet alleen aan de verhoging van de productiviteit van de bananenteelt, maar hebben ook oog voor de gezondheid”, aldus professor Rony Swennen. “We hebben een 40-tal variëteiten ontdekt die rijk zijn aan vitamine A en die we leveren aan overheden die nationale gezondheidsprogramma's ontwikkelen, landbouwministeries, ngo's en bedrijven. We leveren telkens maar vijf planten per variëteit, maar leiden de mensen ter plekke op om die te vermenigvuldigen op grote schaal.” Swennen droomt naar eigen zeggen van de uitbouw van een collectie voor alle planten die zelf geen zaden maken, dit als tegenhanger voor de wereldzadenbank Svalbard Global Seed in Noorwegen.

Ook Hein Deprez van Greenyard volgt de bananenbibliotheek van dichtbij. Greenyard sponsort er de leerstoel 'innovatieve bananenteelt en -veredeling'. In samenwerking met de bibliotheek zoeken Greenyard en The Fruit Farm Group - twee bedrijven van Deprez - met het laboratorium nieuwe bananensoorten die geschikt zijn voor de export naar het Westen, als alternatief voor de Cavendish-banaan die de handel domineert en bedreigd wordt door een schimmel.

Multinationals als Chiquita en Dole houden nog vast aan de soort, onder andere om logistieke redenen en de lange bewaartijd van die banaan. “We willen dat beetje bij beetje veranderen”, zegt Nicolas Verschuere van The Fruit Farm Group. “We zoeken naar andere soorten die ziekte- of droogteresistent zijn, die minder pesticiden vereisen en die de smaak en het uitzicht hebben die de westerse consument verlangt. Dat wordt een lang proces. We zijn nog aan het selecteren en gaan dan enkele jaren testen op kleine en middelgrote schaal.” 

Bron: Belga/De Tijd

Volg VILT ook via