nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.06.2017 Bijna één op drie mensen wereldwijd heeft overgewicht

Het aantal gevallen van obesitas is in 73 landen verdubbeld sinds 1980. Wereldwijd kampt bijna één op de drie mensen met overgewicht. Dat blijkt uit een grootschalige studie gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift The New England Journal of Medicine. De resultaten werden in de Zweedse hoofdstad Stockholm voorgesteld. De studie heeft betrekking op de bevolking in 195 landen en maakt gebruik van gezondheidsgegevens van 1980 tot 2015.

Liefst 2,2 miljard kinderen en volwassenen hebben overgewicht. Ruim 700 miljoen mensen, onder wie 108 miljoen kinderen, hebben obesitas. "Overgewicht is één van de belangrijkste gezondheidsproblemen bij de mensheid", zegt onderzoeker Ashkan Afshin van The Institute for Health Metricsand Evaluation (IHME) in Seattle. "Mensen met overgewicht riskeren ziektes, zoals cardio-vasculaire aandoeningen, diabetes en kanker."

In 2015 stierven vier miljoen mensen aan een ziekte die gelinkt is aan overgewicht of obesitas. Er is sprake van overgewicht bij een Body Mass Index (BMI) tussen 25 en 30 en van obesitas bij een BMI hoger dan 30. Volgens de onderzoekers gaat het om "een groeiend en verontrustend wereldwijd gezondheidsprobleem". In de Verenigde Staten leven de meeste obese kinderen en volwassenen. Bangladesh en Vietnam hebben het laagste aantal mensen met overgewicht.

De cijfers voor België ogen niet fraai want hier heeft één van de twee volwassenen een BMI hoger dan 25. Eén op de zeven is werkelijk obees (BMI>30), wat volgens dokter Hendrik Cammu het echte probleem is. "Uitgedrukt in levensverwachting is een beetje overgewicht niet erg, integendeel mensen met een BMI van 25 à 26 hebben de hoogste levensverwachting. Als oudere persoon (50+) is een beetje overgewicht een zegen in geval van ziekte, maar als jongere is het te vermijden. We moeten er voor zorgen dat onze kinderen en adolescenten niet dik worden. Makkelijk is dat niet want overal is er eten en de verleiding om te eten", zegt dokter Cammu in de talkshow Van Gils & Gasten op één.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via