nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.07.2017 Bijna kwart van bijenvolken stierf voorbije winter

Zowat 22 procent van de bijenvolken in Vlaanderen overleefde de winter van 2016-2017 niet. Het sterftecijfer ligt daarmee een pak hoger dan vorig jaar, toen het 13,4 procent bedroeg. Dat blijkt uit een enquête die werd afgenomen door een internationaal samenwerkingsplatform van wetenschappers bij 279 Vlaamse imkers, goed voor 2.667 bijenvolken. Het hoogste sterftecijfer situeert zich in Vlaams-Brabant (28,5%). In West-Vlaanderen ligt het beduidend lager met 14,2 procent.

Het samenwerkingsplatform, dat de naam COLOSS (Prevention of honeybee COlonyLOSSes) kreeg, heeft als doel de wintersterfte bij Europese imkers in kaart te brengen, de oorzaken ervan te onderzoeken en oplossingen aan te reiken. “Een goede samenwerking en open communicatie is immers cruciaal om vooruit te geraken”, klinkt het. In april 2017 stuurde COLOSS een enquête naar de Europese imkers om hen te bevragen over wintersterfte en behandelingsmethoden van de bijenvolken. 

Hoewel alle Europese gegevens van de COLOSS-enquête nog statistisch moeten verwerkt worden door de universiteit van Glasgow, maakt Honeybee Valley nu toch al de eerste resultaten voor Vlaanderen bekend. In totaal vulden 279 Vlaams imkers de enquête in. Samen zijn zij goed voor 2.667 bijenvolken die de winter van 2016-2017 zijn ingegaan. Daarvan hebben er 595 de winter niet overleefd. “Dit betekent een sterftecijfer van 22,3 procent. Dit cijfer ligt opnieuw heel wat hoger dan vorig jaar toen het 13,4 procent bedroeg”, luidt het.

Er is bovendien heel wat verschil tussen de provincies. In Vlaams-Brabant stierven maar liefst 119 van de 418 bijenvolken (28,5%). Ook Oost-Vlaanderen scoort hoger dan gemiddeld met een sterftecijfer van 23,1 procent (153 van de 662 bijenvolken). West-Vlaanderen heeft het laagste sterftecijfer. Daar stierven 26 van de 183 bijenvolken (14,2%). Honeybee Valley laat weten dat het de cijfers nog aan een diepgaande analyse zal onderwerpen zodat er onder meer kan gekeken worden of er verbanden mogelijk zijn tussen imkertechnieken en bijensterfte. Ook zullen de gegevens samengevoegd worden met die van de afgelopen jaren om de invloed van de geografische ligging in te schatten.  

Meer info: Eerste resultaten COLOSS-enquête

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via