"Bio bevat meer antioxidanten en minder pesticiden"

Biologisch geteeld voedsel zou tot 69 procent meer antioxidanten bevatten dan voedsel afkomstig uit de gangbare landbouw. Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie van de universiteit van Newcastle die de onderzoeksresultaten van 343 andere studies bundelde. Het is de grootste studie die ooit werd gedaan naar de gezondheidseffecten van biologisch geteeld voedsel.
15 juli 2014  – Laatste update 14 september 2020 14:26
Lees meer over:

Biologisch geteeld voedsel zou tot 69 procent meer antioxidanten bevatten dan voedsel afkomstig uit de gangbare landbouw. Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie van de universiteit van Newcastle die de onderzoeksresultaten van 343 andere studies bundelde. Het is de grootste studie die ooit werd gedaan naar de gezondheidseffecten van biologisch geteeld voedsel.

Het eten van biologisch geteeld fruit, groenten en granen zou voor evenveel extra antioxidanten zorgen als het eten van één à twee extra porties fruit per dag. Dat is de conclusie van een internationaal team wetenschappers die de resultaten van 343 studies bundelden. Bovendien zouden er ook meer zware metalen terug te vinden zijn in voedsel uit de gangbare landbouw. Vooral wat cadmium betreft zijn de verschillen aanzienlijk: tot wel 50 procent minder in biologisch geteeld voedsel.

De studie toont volgens Carlo Leifert, coördinator van de studie, "dat de keuze voor biologisch voedsel voor een verhoogde inname van de nutritioneel zeer interessante antioxidanten kan zorgen, en de blootstelling aan giftige zware metalen kan beperken". De studie vormt volgens Leifert een belangrijke toevoeging aan de momenteel beschikbare informatie voor consumenten, die vaak verwarrend en zelfs contradictorisch is.

De conclusies van het onderzoek verschillen met de resultaten van een vaak geciteerd onderzoek uit 2009, uitgevoerd door het Britse Food Standards Agency (FSA). Daaruit bleek destijds dat er geen substantiële verschillen bestaan tussen bio en gangbaar geteeld voedsel. "Maar de FSA-studie is gebaseerd op slechts 46 publicaties, terwijl deze nieuwe studie 343 erkende publicaties bundelt”, zegt Leifert. "Het grootste verschil is tijd: we hebben vandaag zo veel meer relevante data over het thema dan vijf jaar geleden."

Meer info: Newcastle University

Bron: Farmers Weekly

Beeld: Loonwerk Defour

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek