nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.08.2017 "Bio kan efficiënt, modern en grootschalig zijn"

Via de reeks ‘Veldwerk’ wil veilingenkoepel LAVA een gezicht geven aan de vakmannen en -vrouwen die ervoor zorgen dat de groenterekken in de winkel gevuld zijn met lekkere en verse producten. In de vierde episode komen courgettetelers Pieter en Heidi Vandooren aan het woord. De jonge tuinbouwers kozen voor de omschakeling naar bio en gaan resoluut voor een efficiënte, moderne aanpak. “Bio betekent gelukkig niet dat we op de knieën met een schoffeltje het onkruid tussen de plantjes moeten wieden”, aldus Heidi. 

In enkele plastic tunnels in het West-Vlaamse Hooglede zijn Pieter en Heidi Vandooren flink op weg om een mooi tuinbouwbedrijf uit de grond te stampen. Het koppel teelt vijf verschillende courgettes: gele, groene en witte in de lange variëteit en groen en geel in de ronde variëteit. De hele oogst krijgt bovendien een biostempel mee, want de jonge tuinbouwers schakelden om naar bio. “Toen Pieter sprak over zijn plan om te schakelen naar bio had ik geen zin om op mijn knieën met een schoffeltje het onkruid tussen de plantjes wieden”, glimlacht Heidi. “Gelukkig hoeft dat niet. We willen aan biologische landbouw doen op een efficiënte moderne manier en op voldoende grote schaal om rendabel te zijn. We geloven allebei dat het kan.”

“We kochten ondertussen een nieuwe plantmachine speciaal voor de biologische teelt”, vult Pieter aan. “Ze is uitgerust met gps en rijdt tot op 2 cm nauwkeurig. We kunnen er 8.000 plantjes per uur mee planten. Het is een forse investering en je moet voldoende areaal hebben om die rendabel te maken. We hebben nu reeds vijf hectaren bio en er komen er volgend jaar nog negen bij. Het is onze bedoeling om helemaal om te schakelen.”

“Courgettes zijn tropische planten”, legt Pieter uit. “Ze houden van warmte, maar niet van wind. Courgettes kunnen niet tegen nachtvorst en houden ook niet van regen: dan staan de bloemen vol en kunnen de bijtjes er niet in. We zetten hommels in de tunnels en er staan bijenkasten rondom. Beestjes bestrijden we op een biologische wijze onder ander met sluipwespen. Het weer is onvoorspelbaar. Dit jaar is het al heel droog geweest, gelukkig hebben we onze eigen wateropslag."

De ouders van beide enthousiastelingen waren langs beide kanten tuinbouwers die vooral voor de diepvriesindustrie werkten. Heidi en Pieter zien het anders: “Wie voor de industrie werkt, is zeker van zijn afzetmarkt maar de prijzen zijn laag. Wij bieden onze courgettes via de veiling aan op de versmarkt en zijn afhankelijk van vraag en aanbod. Als je producten anoniem in bulk weggaan, is het moeilijker om er trots op te zijn. Wij kiezen resoluut voor de iets specialere courgettes. Telkens ik in de supermarkt kom, kijk ik waar de courgettes vandaan komen. Als ik dan ons producentennummer zie, ben ik best wel trots want dat zijn onze courgettes.”

Lees het volledige verhaal hier

Bron: Lava.be

Volg VILT ook via